Заплатите – що за диспропорции?

Един професор-директор на УМБАЛ обяви, че с удоволствие ще приеме на работа украински лекари и м. с. (много добре знае, че няма да дойдат, но нали сега украинската тематика е модерна). И обяви заплатите, които дава: на м. с. – 1300 лв; на лекар-специализант – 1400 (със 100 лв повече); на лекар с една специалност – 1500; на лекар с две специалности – 1600; на зав. клиника (хабилитиран!) – 2000 лв.  Нима смята, че така ще привлече желаещи да работят при него?

Няма нищо лошо, напротив – чудесно е м. с. да получава 1300 лв. Но разликата между нея и млад лекар да е само 100 лв? А между нея и лекар с две специалности – 300 лв (10 лв на ден)?!

Какъв е този социализъм, професоре? Навремето, когато Вие сигурно още не сте бил роден, първата ми заплата като новопостъпил на работа лекар-ординатор в Окръжна болница – Ямбол беше (помня точно!) 110 лв и 50 ст. Главната сестра на Кардиологичното ни отделение получаваше 165 лв, т. е. с 55 лв или с 50% повече. Не гледам в чужди паници, но когато учуден попитах шефа защо е така, той ми отговори, че е напълно редно: тя имала голям трудов стаж, а аз – никакъв. Да, но моята отговорност бе неизмеримо по-голяма, да не говорим за учението. Друг е въпросът, че най-слабият ученик в класа ни, когото случайно срещнах на улицата и му се похвалих, че вече съм назначен за лекар, ме попита за заплатата и като я чу, дълго се смя на глас, хванал се за корема. Той, класическият двойкар, работел като бояджия срещу 420 лв, кажи-речи 4 пъти повече. И направо си ме попита: “Какво от това, че беше пълният отличник на класа и си учил шест години, след като за месец вземам толкова, колкото ти – за четири месеца?”

Комунизмът си отивал; спете спокойно, деца…

А от Община – Царево са изпратили писмо до УС н БЛС с молба да им намери (?!?) ОПЛ за Ахтопол, защото от 1 година техният ги е напуснал. Предлагали, видите ли, квартира и кабинет на преференциални цени (вместо да ги предоставят безплатно, както когато бяхме селски лекари –  живеехме си на втория етаж на Здравната служба и не плащахме нито ток, нито вода или телефон, независимо с кого и колко дълго говорим; а пък АПК ни предоставяше по 5 дка царевична нива, приходите от която ни ги привеждаха наесен).

Няма да я обсъждаме, само ще припишем отклик на анонимен читател на сайта здраве.нет:

“А-ха-ха-ха, не знаят ли в Царево, че ОПЛ е частна свободна форма, ЕТ, който сам си избира работното място? Той не е социален работник към гнусната НЗОК – политически пункт за наемане на нископлатен лекарски труд. А с новия НРД и правото на индивидуално сключване на договор с НЗОК ОПЛ ще станат още по-малко.”

Интересен е и друг коментар: “А защо ОПЛ трябва да сключва договор с НЗОК, а да не си преглежда на частно? Нима ахтополци дават квартири на летовниците безплатно?”

Не бихме могли да го измислим по-точно…

Tags: ,

Comments are closed.