“Убийството беше лесно”; “Нормална работа, нищо повече…”; “Когато имате късмет в живота”

Ще призная: трудно пиша за убийства на невинни хора, най-вече – на деца. Но да се разказва за Холокоста се искат неимоверни усилия и преглъщане на сълзи. Защото става въпрос за милиони безмилостно унищожени евреи. Да прибавим към тях още стотици хиляди съветски военопленници, поляци, цигани, хомосексуалисти. Какво са сторили всички те на надменните нацисти, повели след себе си заблудения германски народ и самопровъзгласили се за господари и владетели на целия свят. Когато са разобличени, не изпитват угризение и съчувствие към погубените от тях неизброими човешки същества.

Рудолф Хьос (1900 – 1947), най-дълго управлявалият комендант на зловещата фабрика за смърт Аушвиц-Биркенау (май 1940 – декември 1943; след малко прекъсване отново е изпратен там – от май 1944 до януари 1945), пръв въвежда в употреба пестицида Циклон-Б, съдържащ циановодород. Ето как със смразяващо хладнокръвие описва в автобиографията си неговото действие:  “”Самото убиване отнемаше най-малко време. Можете да унищожите 2000 души за половин час, но изгарянето (на труповете, Т. Н.) отнемаше цялото време. Убийството беше лесно (?!?), дори не бе нужна охрана, която да ги вкарва в камерите; те (концлагеристите, Т. Н.) просто влизаха с очакването да вземат душ, а вместо вода пускахме отровен газ. Цялата работа (?!?) вървеше много бързо. Умираха за 3-15 минути. Знаехме кога хората са мъртви, защото спираха да крещят.”

Що за “работа” – та това не е дори улично серийно убийство, а цяла държавна индустрия, където…- “убийството беше лесно”?!? През м. май 1944 Хьос се връща от Берлин в Аушвиц, за да ликвидира 430 000 унгарски евреи; прави го за по-малко от 2 месеца – само за 56 дни! На процеса в Нюрнберг спокойно признава: “Аз командвах Ауишвиц. Според моите изчисления най-малко 2,5 млн жертви са били екзекутирани и унищожени там чрез обгазяване и изгаряне, а още имаше половин млн починали от глад и болести, което прави общо около 3 млн мъртви. Тези цифри представляваха около 70-80% от всички лица, изпратени в Аушвиц като затворници; останалите бяха използвани за робски труд в производствата на концлагера. Сред екзекутираните и изгорените са включително и около 20 000  съветски военопленници, доставени с транспорт от Вермахта.”

Кой знае защо, го съдят по-късно, на процес във Варшава, където на обвинението на прокурора, че е убил 3,5 млн души, Хьос възразява: “Не. Само 2,5 млн; останалите са умрели от болести и глад.”

“Само”?!

Обесват го точно срещу крематориума  в Аушвиц. Преди това се е изповядал на полския католически монах Владислав Лон, който му дава и светото причастие “Виатика” (евхаристията за умираещ). Нима го е заслужил?! Този безподобен изверг би трябвало да бъде ликвидиран като куче, без право на молитва.

 

“Това е нормална работа, нищо повече!”, заявява пред същия този Варшавски трибунал и професорът по анатомия д-р Йохан Пол Кремер (1884 -1947). Той е работил и като лекар в болницата в концлагера, над която сложили надпис “Когато имате късмет в живота”… Обвинен е в изпращане в газовата камера на над 12 000 души, отделно – за няколко десетки умъртвени лично от него чрез инжектиране на фенол в сърцето. Тези клетници са му били нужни за извъшване на аутопсия – да установи как се отразява гладът на панкреаса, черния им дроб и далака… Страхотен учен, няма що! Получава закономерната си смъртна присъда, но не го обесват, защото бил… “възрастен” (63-год). Та нима се е смилявал над жертвите, независимо от годините им? Изрича неочаквано признание: “Там адът на Данте ми се стори почти комедия.” А ти защо си участвал в този Ад?!

Може ли нормален човек безучастно да гледа достигналите до нас фотографии на слизащи от ешалоните обречени хора, които след минути ще станат пепел; куцукащата баба, повела три дечица към Гибелта; палачите им, самодоволно препичащи се на веранда заедно със собствените си охранени семейства; широко ухиленият д-р Менгеле, когото систематично умъртвяваните от него дечица трогателно наричат “Добрият чичко”…

Есесовците живеят тук в невероятно охолство и уют. Освен че мародерстват жертвите си и се радват на отлична храна и напитки, по лично указание на Химлер в бл. 24 функционира публичен дом с проститутки от околните села, дошли тук поради зверския глад. На лагеристите-помагачи, които сортират вещите на умъртвените и заравят труповете им, есесовците отпускат не само по 200 гр водка, 100 гр наденичка, 5 цигяри и малко хляб, но понякога – и ваучер за ползване на момичетата…

Аушвиц.Биркенау, другото име на Смъртта. А за неговите палачи – на Удоволствията.

Има ли Правда на този свят, Чевечество?

Comments are closed.