“Пред катастрофа сме заради дефицита на кадри”

Под това заглавие във в. “Телегроф”/11 март председателят на БЛС д-р Иван Маджаров даде обширно интервю, в което между другото четем:

“В момента 63% от лекарите в България са над 50-годишна възраст. Средната им възраст е 53 години. При ОПЛ е още по-тревожно: 88% са над 50, а средната възраст при тях е 58 години. Това показва, че в рамките на следващите 4-5 години ние няма да можем да покриваме територията на страната дори и с първична помощ. Положението с този възрастен показател при сестрите и акушерките е още по-тежко. Тези кадри отдавна отсъстват в извънболничната помощ, а болничната съвсем скоро ще бъде изправена предколапс поради липсата на м. с.

Повече от ясно е, че единственият начин да задържим нашите кадри е като им предложим по-добри условия. Още сега да се чуе сред всички колеги, които тази есен ще завършат, че заплащането в България драстично започва да се променя, особено в ПИМП и СИМП, където необходимостта е най-голяма.”

 

Обсъждане. Вярно е, че кадровият дефицит е тревожен и ще се задълбочава още повече. По тази тема сме писали и вдигали тревога пред МЗ неведнъж. Отново ще наблегнем на старата си идея: младите новозавършили колеги, които са се учили 6 години по държавна поръчка, т. е. – за наша сметка, не трябва да имат право веднага след вземането на дипломата си да отпрашват в чужбина; те са ни длъжници, а ние сме техни кредитори. Нека бъдат така добри или да върнат парите в държавната хазна или да работят поне 3 години, както ние навремето, в ЛЗ, посочени им от МЗ или  общините, в които желаят да го правят. Това е най-справедливо!

Що се отнася до м. с.: да им бъде намалено обучението от безумните 4 на нормалните 2,5 години, на държавна издръжка и при същите условия.

Не може само да вземаш от държавата, т. е. от обществото, от народа си, без да му даваш нищо!

Да не забравяме също, че с лека ръка ликвидирахме обучението на фелдшери, а те са незаменими за селата и “Бърза помощ”.  Нека да бъдат под друго название – “парамедици” или, както те искат – “лекарски асистенти”, но трябва да ги има. БЧК бяха започнали да обучават парамедици – какво стана по-нататък, не ми е ясно.

Не вярвам да е толкова трудно МЗ и МОН да обсъдят тези въпроси и да ги решават час по-скоро, защото, наистина, кой ще лекува народа ни след 8-10 години?!

Tags: ,

Comments are closed.