Песъчинки в окото

“ЕС е една бъркотия. Всеки знае това. Неговите търговски отношения със света се влошават. А отношенията му с хората, които номинално управлява, се превръщат в токсични. Нещо повече, той се ръководи от куп неизбрани от тях харпии – ужасяващи жени, като Урсула фон дер Лайен, Меркел, Кристин Лагард, които са самото определение за акушерки на мъртъв плод. Да добавим към тях и Макрон… Това са лицата, които искате да посочите, когато си помислите защо жени не трябва да управляват държави, компании и дори училищни настоятелства. Всички тези жени са поставени на позиции от Клаус Шваб и Джордж Сорос, за да осъществяват трансформацията на ЕС от разхлабено квазиправителство в напълно технократична полицейска държава. Скоро ще разберат, че са сгрешили фатално.”

Светослав Атаджанов

 

(Обсъждане. Не сме съгласни, че жени не трябва да ръководят училищни настоятелства. Но виждате какво става в необилералните държави: слагат ги начело дори в министерствата на отбраната, което е демагогия – нима могат да правят разлика между гаубица и катюша? Шваб и Сорос не са съгрешили фатално, напротив – плетат си сатанинската кошничка. Та нали тяхната цел е именно тази: превръщането на ЕС в полицейска държава, а на света – в глобален Интернационал, за какъвто са мечтали сатрапите Ленин и Троцки?)

 

“Не ме е страх от хората, а от нечовешкото в тях.”

 

Ива Андрич

(Обсъждане. В този смисъл трябва непрекъснато да се страхуваме, особено от световните, европейските, а особено – от нашенските политици. и държавници.)

 

 

 

 

“Преди 30 години бяхме 9 млн, сега сме се стопили до 5,5. Бяхме на 28-мо място в света по БВП на глава от населението, сега сме на 98-мо. Капацитетът на икономиката ни през 60-те и 7-те години беше по-висок, отколкото на Турция и Гърция, взети заедно; днес и двете съседски държави са далеч пред нас. Бяхме на първите места по зеленчуци на глава от населението, днес ги внасяме. Днес най-печелившите ни пера, вкл. златодобивът, са в ръцете на чуждестранни фирми; просто им ги подарихме, както енергоразпределителните дружества, водоснабдяването си и пр. Закрихме хиляди училища, читалища, културни центрове. Над 50% от учащите се са функционално неграмотни. Направихме болниците си търговски дружества и много от тях бяха закрити. Оставихме младите си лекари и медицинските сестри да избягат навън, да лекуват други народи. Здравеопазването ни се намира в окаяни състояние. И се оставихме на един елементарен шарлатанин да ни баламосва и ограбва 11 години; и пак гласуваме за него. Как можахме да допуснем всичко това?!”

 

Валентин Василев, ФБ

 

(Обсъждане. Трудно е да се обсъди подобен текст, който те хваща за гърлото. Най-печалното е, че тези, които разпродадоха Отечеството ни за жълти стотинки, но пък с огромни печалби за себе си, са ненаказуеми. Вкл. онзи самозванец, който съсипа здравеопазването ни, вместо да пломбира зъби.)

 

 

 

 

 

 

“И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.”

(Йоан, 8:32)

 

 

“При всички исторически катаклизми простащината, уви, винаги изплува отгоре. В името на своите просташки интереси унищожава всяка светулчица на човешкия дух. Когато простаци идват на власт, те най-първо унищожават духовността. Духът свети и простаците се дразнят от тази светлина.”

 

Иван Андонов

 

“Идиоти имаме, Достоевски нямаме.”

 

ФБ

 

“Не всяко “Браво!” е достойно,

не всяко “Долу!” е позор.

Не всеки химн – заупокоен

и не хвалебствен – всеки хор.

Не всички лаври са победа,

не всяка загуба е крах.

Не всяка истина – последна,

не всяка грешка – смъртен грях.

Не всяка прошка е пощада

и не надгробен – всеки кръст.

Най-истински когато пада

човек доказва своя ръст.”

 

Надежда Захариева

 

(Обсъждане. Боже мой, колко пъти съм падал: уволнявали са ме 4 пъти от работа; ритали са ме от МЗ, от БЛС. И все – с мисълта и желанието да сторя нещо добро за съсловието. И за какво е било всичко това? Някой помогна ли ми с нещо? Само гледаха отстрани, пазеха се да не ме срещнат и поздравят, че да не ги види някой от властимащите… Не си е струвало, не. Безсмиселни самоубийствени усилия, коствали ми огромни разочарования и пропуснати ползи. Единствен смисъл имат само Семейството и Отечеството! Не повтаряйте грешките ми!)

 

“Населението на България се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри дават амнистия на бившите, а бъдещите ще я дават на сегашните. Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6000 групи и 6 млн мнения, като всяко отделно подлежи на разцепление. Има прави пътища, но поданиците й предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани. Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй. България търгува с всички, но случва се обратното – всички търгуват с България. Националният девиз “Съединението прави силата” е поставен върху разединеното Народно събрание. Държавният девиз е “Боже, пази България!”. В случая Бог е натоварен да пази България, защото другите са заети да пазят частните си интереси.”

 

Райко Алексиев (1893 – 1944)

 

(Обсъждане. Какво можем да добавим към този блестящ саркастичен текст, освен уточнението, че нямаме наши бивши министри в затвора, но сегашните са заети да подминават крупните кражби на миналите, а бъдещите пък ще си затварят очите пред кривиците на сегашните? Заради карикатурите си на Сталин блестящият наш хуморист и художник, известен с псевдонима си Фра Дяволо, издател на в. “Щурец”, е зверски пребит от кръволока Лев Главинчев, чието предизвикващо ужас и отвращение име доскоро носеше голяма улица в ж. к. “Люлин”.)

 

“Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко Доброто.”

 

Йордан Йовков

(Обсъждане. Колко християнски и смирено звучи! Този невероятен Йовков с неговото безсмъртно възклицание: “Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!” Ще свършат ли мъките на нашето Отечество?!)

 

“Моля те, не дърпай тънки струни.

Моля те, не спомняй младостта!

Дните й отдавна са отминали,

но верую остава Любовта!”

 

ФБ

 

“Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.

 

Константин Иречек

 

“Зелена сделка, зелени сертификати. Два пътя, една цел – унищожението ни.”

 

Стела Банкова

 

“Папата е духовният водач на Бил Гейтс, Сорос и т. н. Целта им е да унищожат и контролират хората.”

 

Майк Мириам, американска монахиня

 

“Ние не интерпретираме българската политика през българския национален интерес.”

 

Иван Костов

 

“България ще следва международните норми на поведение дори с цената на отказ от националния суверенитет.”

 

Петър Стоянов

 

“Светът няма да бъде унищожен от тези, които вършат злини, а от другите, които ги наблюдават безучастно.”

 

Алберт Айнщайн

 

“Дори след дежурство събитията от изминалия ден непрекъснато се въртят в главата ми. А парите все недостигат… В някаква си Чехословакия реаниматорите получават по 45 000 долара годишно. У нас всичко е през… катетър.

Лекарите са заврени в ъгъла. Едното утешение е, че някой има нужда от вас. Спасили сте човек от смърт и сте се преродили отново.

Американците са изчислили средната продължителност на живота на анестезиолог-реаниматорите – 46 години!”

 

Д-р Владимир Лаипевцев, Железногорск (анестезиолог-реаниматор, починал на 61 години)

 

“Грешна беше тази жена. Грешна, но хубава.”

 

Йордан Йовков, “Албена”

(Обсъждане. Великият Йовков, ваятел на изящния български език, с неговото верую – Красотата.)

 

“Пет стъпки да направиш човека роб: 1. Дръж го слаб; 2. Дръж го в невежество; 3. Друж го уплашен; 4. Дръж го нещастен, сломен, отчаян, тревожен; 5. Дръж го далеч от другия човек.”

 

ФБ

 

“Най-важното е да уплашиш хората. После ще правиш с тях каквото си искаш.”

 

Гьоринг

 

“Толерантността ще достигне до такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено да мислят, за да не обидят идиотите.”

 

Фьодор Достоевски

 

“Да си толерантен в зверилник е равносилно на самоубийство.”

 

Николай Хайтов

 

“Супермен ще е бисексуален, а новите играчки “Лего” ще са полово неутрални.”

 

Стела Банкова

(Обсъждане. Това е стара новина. Нямат мирясване джендър-соросоидите. Какви ли не щуротии измислят, само за да възпитават децата ни на всяка цена да бъдат обратни и да не се размножават, когато пораснат. В Англия отбелязват новородените не като “момче” или “момиче”, а като U (неизвестно). Като стане на 18 години, тогава щяло да се самоопредели какво иска да е (пък дано да е Трети пол)… Бога и Природата никой не е успял да победи, разберете това, рептили, които сте си поставили за цел да унищожите човечеството и Любовта!)

 

“Ужасно е, че цивилизацията изпревари хуманизма, човешкият мозък изпревари душата. Това е страшното. И то ражда превръщането на живота във виртуална представа за него. Животът уж е истински, но няма дух, душа, сърце.”

 

Никита Михалков

 

(Обсъждане. Не по-малко лошо е, че бездушието и безсърдечието малко по малко заливат и завладяват хуманната медицина…)

 

 

 

Милостиня

 

Рисува в подлеза
момиче
с цигулка
звукове вълшебни.
И моето сърце потича
към шапката с монети дребни.

 

Потичат безполезни чувства
към този силует гаврошов,
наместо с хрладен жест
да пусна
за милостиня
два-три гроша.

 

Наместо сляп да я подмина
и нотите да сритам бърже,
днес тази малка просякиня
с лъка по гърлото ми
стърже.

 

Свири,
момиче!
Дъжд в кресчендо
вали немилостив и пари –
предай го в шепичка от мене
на мащехата си България.

 

Атанас Капралов

 

“Дай на българина власт, и той започва да се разпорежда като в неприятелска държава.”

 

Димитър Подвързачов

 

“Дадох ли нещо на България?”

 

Симеон Радев (1879 – 1967; предсмъртният му шепот)

Comments are closed.