Конфликтът в Украйна

На брифинг в Централата на БЧК ръководството на организацията и представители на Обществения съвет предоставиха информация за предоставената помощ, резултатите от дарителската кампания и актуалните нужди от хуманитарно подпомагане.

Представителите на медиите проследиха реални действия по получаване и обработване на дарения, както и по подпомагане на украински граждани, пристигнали в България.

Какво направихме до момента  Подпомогнахме над 50 000 украински  граждани, пристигнали в България, засегнати от конфликта, с най-необходимото – храна, вода, топли завивки, спални комплекти, дрехи, обувки, детски храни и играчки, медикаменти и консумативи, хигиенни материали и др.

  • Над 2500 доброволци и служители на БЧК приемат дарения, обработват ги и предоставят помощи на ГКПП, в Кризисните центрове в София, Русе, Бургас, Добрич, Силистра и в други области и общини.
  • Набраните средства към 4 април 2022 г. са 3 315 677 лв.
  • Изпратихме 15 камиона с хуманитарна помощ за нуждаещите се чрез Украинския Червен кръст с над 220 тона дарения, набрани по Националната кампания на БЧК – дрехи, завивки, спални комплекти, обувки, медикаменти и консумативи, хигиенни материали и др.
  • Продължаваме да предоставяме от

Бедствения си резерв сгъваеми легла с матраци, одеяла, комплекти спално бельо, възглавници за нуждите на настанени украински граждани на територията на страната.

  • Предоставяме финансови помощи в зависимост от нуждите на украинските

граждани, пристигнали на територията на България за закупуване на лекарства по рецепти, осигуряване на хранителни и хигиенни пакети от първа необходимост, за медицински грижи. В момента се подготвя закупуване и на 12 800 хранителни пакета на стойност 800 000 лв.

  • Близо 700 души получиха помощ чрез горещата национална телефонна линия за консултации и психосоциална подкрепа 0800 1 1466, която работи всеки ден, като във вторник, петък и неделя дежурят доброволци, владеещи украински и руски език.
  • Близо 500 украински граждани бяха подпомогнати чрез безплатната ни телефонна линия по здравни въпроси 0800 20 101, която работи всеки ден от 8 до 20 часа.
  • За пристигащи украински граждани с проблеми със слуха, вградихме на интернет страницата на БЧК линк към жестомимичен превод на украински език.
  • В помощ на украинските граждани, нуждаещи се от подслон, поддържаме на сайта на БЧК електронен регистър с предложения за настаняване, като обобщените данни се предоставят на областните структури на БЧК.
  • Получаваме и обработваме заявки за възстановяване на семейни връзки /за членове на разделени семейства/. Предоставяме безжични рутери на пунктовете, зарядни, SIM карти с мобилен интернет, дарени от Vivacom и А1.
  • Даренията ще продължават да бъдат приемани всеки ден, вкл. събота и неделя, от 8:30 до 17:00 ч. в областните структури на БЧК в страната (адресите и телефоните на всички областни организации можете да видите на сайта на БЧК: https://www.redcross.bg/contacts/contact2), и в
  • София – в централната сграда на организацията на бул. “Джеймс Баучер” 76.
Tags: 

Comments are closed.