Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС: Без резки промени!

Във връзка с изявените намерения на председателя на Комисията по здравеопазване при 48-то НС за премахване на капитационните суми на ОПЛ, публикуваме част от възражението на зам.-председателя на БЛС д-р Николай БРЪНЗАЛОВ пред сайта здраве.нет:

“Не може да се правят резки промени в изтощена система. За да се пристъпи и да се осъществи каквато и да е реформа, трябва да има подготвен ресурс. Демографският срив сред лекарите и медицинските сестри е очевиден. Недостигът и, на места, дори липсата на кадри е огромен проблем, за който дълго време не е провеждана никаква политика от държавата.

Години наред имаме едни и същи проблеми, съобщаваме ги, даваме предложения за решаването им, но никой не взема мерки. Особено в по-рядко населените места колегите са изтощени. Някои от тях години наред не са си вземали отпуска, защото трябва да бъдат на разположение 24 часа в денонощието 7 дни седмично; това е една недосмлица.

ОПЛ в началото на реформата бяхме 7000, сега са 3600 практики с не повече от 4000 лекари. Те обаче годишно извършват 35 млн прегледа, 10 млн от които са в дейности, заплащани от НЗОК. В останалите 25 млн влиза т. нар. капитация и ако тя отпадне, се обезсмисля най-големият плюс на настоящата система – личното познаване на пациента.

В капитацията влизат 180 дейности. Ако тя бъде премахната, къде ще излезе сметката?”

 

Обсъждане. Абсолютно подкрепяме мнението на колегата Брънзалов. И ние ще запитаме като него – “Къде ще излезе сметката?” ОПЛ просто ще престанат да сключват договори с НЗОК и изцяло ще излязат на частна практика – те и без това са си частни фирми, еднолични търговски дружества, самостоятелни лечебни заведения. А кой може с нещо да задължи частника?

И само по тези ли проблеми неколкократно сме вдигали тревога пред властимащите от МЗ и депутатите от Здравните комисии? За кадрите – направо сме им опищели ушите. За недопустимото дори и от телесно,физическо измерение задължение да бъдат на разположение на записалите се при тях здравно-осигурени 24 часа в денонощието, 7 дни седмично? За трудностите да излязат в отпуска (те са си сами началници на себе си и си я отпускат сами) или да си намерят заместници, когато им се наложи да отсъстват?

“Маргинали я направиха тази здравна реформа!”, бе  категоричната оценка на министър проф. Радослав Гайдарски при последната организирана от нас Десета Среща на ОПЛ във Варна (2006 г.). Какво друго да добавим; не е ли точна?!

Дразнещото е другаде: че вече 21 години задължителното денонощно разположение на ОПЛ си остава недокоснато. Че кадровият срив ще продължава без никакво внимание от страна на често подменяните министри (именно това е и оправданието им: че не виждали времеви хоризонт пред себе си, та затова не правели и не представяли работни планове за 4-годишен период). Когато има “политическа воля” (изтъркана, но вярна фраза, която постоянно е изтъквана и ги спъва), ще има и резултати. Промените може дори да бъдат резки – стига да бъдат добре премислени, обсъдени и съгласувани с БЛС.

Но за това е нужен характер.

Tags: 

Comments are closed.