“Аз съм Наско, ей ме на!”

“Здравейте, аз съм Наско. Вижте ми вратовръзката, специално заради това предаване се научих как да я връзвам…”

Това не са думи на инфантил, а самопредставяне и самореклама на… новоназначен министър на културата пред една от угодническите пред власимащите ТВ. Заслугите на този хрисим човечец, току-що дошъл от селото на баба си, за да седне на стола на Иван Вазов са забележителни: измазал е една стая в местното читалище. Напълно достатъчно, за да бъде облъхнат от миризмата на прашясалите книги там, кой знае откога неразгърнати от читател. И – за да придобие интелигентния образ, необходим за заемането на този отговорен пост.

На фона на предшественика си – чорлавия брадатко, кой знае откога не виждал гребен и сапун, но пък великодушно опростил стотици хиляди заграбени от всички нас лева, “Аз съм Наско” изглежда дори приемлив. Но ето я и първата му героична постъпка като министър: дава десетки други хилядарки народни левчета на някакъв провъзгласил се за “художник”, който си позволява да окепази шедьоврите на великия Владимир Димитров – Майстора, представяйки прекрасните му образи като… джендъри. Що за кощунство?! Това всъщност е “новото нормално”, налагано ни като безапелационна заповед от обезумелия, самоубиващ се  ЕС: всичко, изпратено и благословено от Твореца-Господ, да бъде опорочено. Вдигна се шум, но това не  притесни странното момченце с вратовръзката. За да  ни сервира нов скандал: собственоръчно направен клип, на който зидаро-мазачът е толкова наблъскан с наркотици /но вижте му зениците, стеснени като топлийки; това е класически симптом!/, че би трябвало веднага да бъде откаран по спешност в Токсикологията на  “Пирогов”. Началникът му Премиер все още не е взел отношение. Той има друга спусната му задача: да даде зелен светофар на съседите, продължаващи да ни наричат “фашистки окупатори” и “татари”, в разпадащото се евроГейско семейство.

Защо творческите съюзи мълчат и не искат незабавното уволнение на този сбъркан индивид?!

Но нека да постъпим хуманно с него и да му издействаме легло в Клиниката по наркомании и алкохолизъм в Суходол; може пък и да му помогнат.

Comments are closed.