Проф. Петър Николаков със златен медал на БЧК

По предложение на ръководството на Българския Червен кръст, Националният съвет на организацията единодушно реши да удостои дългогодишния деятел на БЧК и на пазарджишката червенокръстка организация проф. д-р Петър Николаков с медал за заслуги „БЧК“ – златен. Най-високото отличие бе присъдено за изключителния принос на проф. Николаков за развитието и утвърждаването на съвременното здравеопазване и неговото управление, както и за високата му отдаденост за хуманизиране на българското общество и във връзка с неговата 90-годишнина.

Проф. д-р Петър Николаков завършва медицина в Пловдив, доктор на медицинските науки,   професор, специалист по социална медицина, медицинска информатика и здравен мениджмънт, медицина на бедствените ситуации. Директор на ХЕИ – Пазарджик (1969-1985), главен лекар на Окръжна болница – Пазарджик (1988-1991), директор на Университетска болница по ортопедия – София (1994-2001), зам.-председател на Висшия медицински съвет, председател на Акредитационния съвет при МЗ, член на работните групи по изготвяне на законите за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Има над 50 научни публикации в областта на здравеопазването.

На тържествена церемония в централата на БЧК председателят на организацията акад. Христо Григоров връчи златния медал на проф. Николаков в присъствието на негови близки, на генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов и на служители на организацията.

Tags: ,

Comments are closed.