На вниманието на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична Община: Документация/БЛС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

БЛС подкрепя предложението на ЦКПЕ към БЛС и в. “Български лекар” за възстановяване на улица или друг обект на името на д-р Стефан Черкезов.

На 15 август 1963 г. той спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежки изгаряния. От 2005 г. в негова чест 15 август е обявен за Ден на Спасението, на който се отдава почит към всички лекари и други българи, загинали при спасяване на хора. Само преди броени дни СОС взе решение градинка и улица в София да носят имената на двама заслужили наши колеги – проф. Александър Чирков и д-р Емил Илиев. Надяваме се и името на д-р Стефан Черкезов да се нареди сред достойните български лекари, които са заслужили тази чест.

В заключение: БЛС подкрепя искането на ЦКПЕ за възстановяване името на д-р Стефан Черкезов на столичен обект /улица, булевард, площад/.

С уважение: д-р Иван Маджаров, Председател на УС на БЛС

Обсъждане. Това е поредният, вече 5-ти или 6-ти наш опит /този път – съвместно с ЦКПЕ и с подкрепата на УС на БЛС!/ да върнем името на най-големия ни съсловен герой д-р Стефан Черкезов на някой обект в София. Както е известно, преди Десети ноември в нея е имало улица на името му, но по времето на “Голямото прекръстване” някой общински съветник-умник е настоял да бъде премахнато; същото правят и с ботевия четник Йордан Тодоров, мислейки го за… партизанин. Надяваме се този път общинските съветници да бъдат съсредоточени. Ако и този път откажат, и то – на съсловната ни организация, срамът ще си остане пак за тяхна сметка.

Същевременно, както става ясно от придружаващото писмо на д-р Иван Маджаров, градинка в София ще носи името на най-известния български лекар проф. Ал. Чирков /това им се е откъснало от сърцето; ние им предлагахме да се спрат на булевард или голям площад/, а улица в кв. “Манастирски ливади” – на знаменития дерматовенеролог и джазмен д-р Емил Илиев, което за нас бе приятна изненада. Д-р Емил Илиев /р. 1947/ беше наистина ярък и неповторим. Син е на кардиолога доц. Димитър Илиев и дермато-венероложката проф. Сладина Георгиева. Свиреше прекрасно на пиано, пееше чувствено; нещо повече – дори и издал… плоча със свои изпълнения в Германия. Искал е да се посвети на музиката, но властната му майка го е заплашила, че няма да го познава повече, ако не следва медицина. Учи я в София и Виена. Владееше немският език безупречно, защото като юноша е бил кадет в Германия. Той въведе акупунктурата в България; организира и цели 2 международни конгреса по темата у нас. Специализирал я е в СССР, Виетнам, Южна и Северна Корея, Китай, Япония, Германия, Франция, Италия. Създаде и цели 23 години организира ежегодния Джаз-фестивал в Банско, който с право носи неговото име, но от т. г. ще се провежда в Боровец/5-9 август, вече организиран от съпругата му, която е кардиолог. Почина на 15 ноември 2020 г. от скоротечно протичащ Ковид.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.