Национален проблем №1

Още през 1988 г. в първата, и засега единствена книга по демографския въпрос – “Децата, без които не можем” /издателство “Народна младеж”/ предрекох, че след 300 години ще изчезне последният българин. А тогава прирастът ни беще положителен – плюс 2,1 на хиляда, и границите бяха затворени. Днес той е минус 13 на хиляда, а глобализацията, свободното пътуване и намиране на работа навън, на което толкова се радвахме, изсмука над 2,5 млади българи, предимно образовани, които ще се задомяват и създават деца там, а не в Родината си. Ликвидационните съвети пред очите ни разсипаха селското стопанство, изклаха добитъка, китните ни села опустяха, фабриките и заводите бяха приватизирани, хората се разбягаха да се скитат по света немили, клети, недраги.

Затова българската нация се стопява с главоломна, неудържима и ужасяваща скорост – м. г. сме намалели с 90 000 души само биологически! Новородените са 59 000 /родителите поне на половината са с небългарско самосъз-нание…/, починалите – 149 000. Общата ни смъртност е умопомрачителна – близо 22 на хиляда /за ЕС – 10/, а детската – 5,6 /за ЕС – 3,4/, т. е. у нас е двойно повече. От друга страна средната ни продължителност на живота е с 6-8 години по-малко /71 години за мъжете; 78 – за жените/. Ние сме клети свидетели на началото на края на българската нация и държава. До 30 години България просто няма да я има на картата…

Тя ще се казва Туна Вилает. 6 групи т. нар. социално-значими болести, които причиняват 90% от заболеваемостта и смъртността. Това са сърдечно-съдовите /хипертония, инфаркт, инсулт, атероклероза, ритъмни смущения/ – от тях годишно умират 75 000 българи; онкологичните /18 000/, белодробните /4 000/, диабетът /9% от населението – той предразполага към сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания/, психичните и външните фактори /самоубийства, катастрофи/. М. г. от Ковид-19 и усложненията му загубихме към 30 000. В 40% – от генома /съвкупността на наследствените фактори, предразположението към хипертония, атеросклероза, рак, диабет, психози/, в 30% – от нашия начин на живот и вредни навици, в 20% – от околната среда /шум, вредни емисии във въздуха и водата, нездравословна храна/ и само в 10% – от състоянието на здравната мрежа.

Обособил съм ги в т. нар. “Седем здравни гряха”, като реплика на “Седемте смъртни гряха”, посочени от Папа Григорий Велики през 590 г., а именно: на първо място – стресът, който е основният болестотворен фактор; после – тютюнопушенето; нездравословното хранене с мазни, обилно осолени и подсладени храни, с консерванти и особено опасните Е-та,; затлъстяването; обездвижването; злоупотребата с алкохол /в малки дози той е полезен/ и, разбира се, употребата на наркотици, която е почти сигурна смърт. Растат и СПИ /сексуално-предаваните инфекции/: хламидиаза, трипер, сифилис, СПИН; увеличават се абортите /ок. 20 000 годишно, предимно на ученички/, която означава, че подрастващите нямат и сексуална култура. А тези болести и абортите причиняват огромната част от безплодието.

Многократно съм предлагал на МОН и МЗ да въведат в училищата задължително обучение по Здравно-духовна култура, което означава съвкупност от здравно просвещение и насаждане на здравни навици, разясняване вредностите от тютюнопушенето, алкохола, наркотиците, агресивността, както и възпитание в любов към Родината и семейството.

Имам и готова спретната книга по темата – “Мила Родино”, тя е в три кратки части: споменаване на най-важните факти и личности в историята ни; здравна просвета и религиозни поз- нания /кои са Исус, Мохамед, Буда/. Издадох я в 1000 тираж; веднага бе изчерпана. Здравната просвета не струва почти нищо, не изисква някакви разноски, а се отплаща извънредно богато, защото просветеният човек, водещ здравословен начин на живот, боледува много по-малко и живее по-дълго.

Препоръчвам всекиму да спазва и изпълнява здравословните мипринципи: “любов, движение, радост“. Във връзка с ужасните катастрофи, които ни отнемат ок. 900 сънародници годишно, предимно поради висока скорост, употреба на алкохол и наркотици /нещо – немислимо при предишните условия!/, неколкократно, от години, съм предлагал незабавна конфискация на автомобила, шофиран от пиян или “друсан” водач; друго средство не виждам. Сега някои възприеха идеята и също я препоръчват, но ефект няма. Докога ще галим с перце потенциалните убийци по пътищата?!

Навремето Клинтън спечели президентските избори с девиза “Икономиката, глупако!”. Позволявам си да го перифразирам: “Здравето и живота, господа държавници!”. Ние трябва да се борим за всеки живот на българин!

“С всеки починал човек си отива една вселена”, казва Хайне. А за нас звучи така: “Отива си България…” Мечтая си и за един Закон за нравствеността, който да забранява толкова дразнещите обществото ни гей-паради, нагло рекламиращи порочните си, вредни, опасни и бездетни практики. Защо държавниците не обръщат внимание на призивите ми за внедряване на здравно-духовна култура, просвета и възпитание? Сигурно защото здравната просвета не им носи комисиони…

А тя е записана като повеля и в Закона за здравето, но кой да го чете. Явно не ги вълнува демографската тема, изчезването на Родината ни. Или се страхуват да не кривнат от пагубната политика на Брюксел – натрапване на порочната и стерилна джендър-култура; току-виж ги обвинили, че са следовници на Путин и Орбан, които я забраниха в своите страни. Вече няма западен филм без хомо-двойки; перверзиите се рекламират и препоръчват най-безсрамно. Рептилите-милиардери искат да унищожат човечеството. За противопоставяне предлагам моя девиз:

“Вяра, семейство, отечество!”

Много е простичко, но е спасително; поне така си мисля.

Comments are closed.