София – столица на общественото здраве по инициатива на МУ – София

Международна среща на директори, декани и заместник-ректори на училища по обществено здраве от цял свят, под мотото „София – столица на общественото здраве“, се проведе по инициатива на Медицински университет – София.

За първи път в 55-годишната история на Асоциацията на училищата по обществено здраве в европейския регион (ASPHER), форум от подобен мащаб се провежда в Източна Европа.

Гости на официалното откриване на конференцията бяха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. „За мен е огромна чест да Ви приветствам с добре дошли на това значимо събитие – срещата на Асоциацията на училищата по обществено здраве в Европа, която се провежда за първи път в България. Каузата за подобряването на общественото здраве, от работа и мисия на всички работещи в сферата на здравеопазването, в последните две години се превърна в тревожна задача на всички общества по света. Пандемията много ясно доказа необходимостта от специалисти в областта на общественото здраве, които да планират и управляват процесите по провеждането на превантивни мерки и организиране на здравно-медицински мероприятия за овладяване на здравната криза. Полагането на усилия в тази посока е една инвестиция в по-доброто бъдеще на цялото ни общество.“, с тези думи ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков приветства участниците във форума.

Министър Меджидиев поздрави всички участници в срещата с думите: „За нашата страна е изключително признание, че тази година България бе домакин на форума. За всички нас е огромна чест да бъдем част от това престижно събитие.“

През двата дни на срещата, над 100 гости обсъдиха стратегически цели за развитие на общественото здраве и подобряване качеството на живот на населението. Предвидена е и церемония по смяна на президентството на ASPHER. Целта на асоциацията е насърчаване на дейности за обмяна на добри практики сред нейните членовете – над 120 организации и институции от цял свят, за постигане на най-високи стандарти в обучението на професионалистите по обществено здраве, както в практиката, така и в научноизследователската област.

Tags: 

Comments are closed.