На вниманието на инж. Методи Чимев, кмет на Община – Дупница: Възстановяване честването на празника на фармацевтите Еньовден

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЧИМЕВ,

Аз съм д-р Тотко Найденов, автор на над 55 книги, гл. редактор на в. “Български лекар”. През 1994 г. предложих на Съюза на фармацевтите в България да обявят 24 юни, Еньовден, за свой професионално-съсловен празник, и те го одобриха. Празнувахме го подходящо, с изложба на фарм. фирми и научни съобщения. Вече не помня коя година (някъле ок. 1990) предложих на тогавашния кмет на Дупница Дангов (ветеринарен лекар, от БСП) на тази дата да организираме на площада подходящо тържество на лекарството.

Нещо повече – обявих Дупница за Град на фармацията (връчих му и сертификат, подписан от няколко професори по медицина; вероятно се пази някъде в архивите), и му предложих да обяви това с табела на двата входа на града, което и сторихме на самия 24 юни (имам снимки от поставянето на табелата; може би се пазят в архивите на Общината). Предложих му и да обяви вашия именит съгражданин проф. маг.-фарм. Рахамин Шекерджийски за Почетен жител; това бе сторено на тържествена сесия малко преди това в Общината; всички общински съветници присъстваха и одобриха званието на този най-знаменит и заслужил наш фармацевт, създал най- много български лекарства и хранителни добавки, носител на единственото почетно звание “Фармацевт на България”, с което го удостоихме от името на здравния министър и академици и професори-медици. Превъзходно (с участието на състав “Българе”) премина и тържеството на площада; имаше и фирмени щандове, при голяма публика. Но по-късно Дрангов не го повтори, и ако се видим, ще ви кажа – защо.

Предлагам Ви, ако намирате за удачно, да го направим отново на 24 юни 2023 г., а по-късно – и всяка година Ако е нужно, ще дойда лично да уточним детайлите. Еньовден е най-подходящата дата за съответното общоградско фармацевтично тържество в Града на фармацията.

Tags: ,

Comments are closed.