Ботев = омраза?!

Поетът Валери Станков се оплака във Фейсбук, че невидимите, но толкова бдителни цензори “администратори” са го блокирали, защото на стената си е поместил опасно стихотворение, проповядващо… език на омразата…

Става въпрос за разтърсващото “Борба” на великия Ботев… О, майко моя…

Ботев – и омраза?! Най-вулканичният наш поет и революционер, неистово обичащ Родината и народа си, осъществил своята “Молитва”, чието последен куплет-бомба избухва във всяко българско сърце: “та кога въстане робът в редовете на борбата да си намери и аз гробът”. Знаем, че повечето негови творби позорно са извършени от МОН от читанките на децата ни, вкл. “Обесването на Васил Левски” (за да не задават те неудобния въпрос, който и защо го е окачил на въжето). Но какво смущава безцеремонните цербери на словото, къде се намират те омраза?

Може би в апартамента пословично:

„Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:

“Богат е”, казва, пък го не пита

колко е души изгорил живи…”

или в:

„Светът, привикнал хомот да влачи,

тиранство и зло и до днес тачи;

тежка желязна ръка целува,

лъжливи уста слуша със вяра,

мълчи, моли се, кога те бият,

кожата да ти одере звярът…” (вече не една, а по две и три кожи ни одират, бел. Т. Н.)

или в:

“Тъй върви светът! Лъжа и робство

на тая пуста земя царува!…”

Коя от тези истини не е валидна и до ден днешен, драги сънародници? Нямам раболепничим пред новобогаташите, макар много добре да знаем как са се замогнали за сметка на всички нас и децата ни, които ще трябва цял живот да изплащат безконечните им заеми и кражби? Нима не продължаваме да вярваме на доказани измамници и грабители, и продължаваме да ги избираме в управленските органи?

И, ето, в случая с Валери Станков (само с него ли?): който си позволи вълнодумство или дори само да цитира гениите, отдавна прозрели истинската същност на големците, днес наричани “политически елит” (?!?), получава дебела лепенка на устата.

Но къде останаха принципите на т. нар. демократичен ЕС, в който с такава радост се набутахме – за свобода на словото? Кой си позволява да нахлува в личните профили и да го изтрива от ФБ-мониторите? Та това е арестуване на думите – основното човешко общуване. Утре ще почнат да слагат белезници и на тези, които имат дързостта да ги произнасят и изписват. До отварянето на концлагерите пътят е кратък. “Хора, бдете!”, така ли беше? Е, бдим ли?!

Хайде, за да угодим на брюкселските глобалисти-сатанисти да взривим де що имаме паметници и барелефи на бунтаря Ботев? И без това фалшифицираха историята ни, защото народът без историческа и културна памет се управлява и заблуждава много лесно (оттам до обезличаването и изчезването му се стига безпрепятствено); това е нареденото на новите ни покровители.

И, колко удобно: рожден ден на този български светец съвпада с пияндурското кичозно “Ледено хоро”, та не само Калофер, но и цяла България, вместо да декламират и пеят песните му, с часове се наслаждават в захлас по скудоумния просташки обичай в река Тунджа, пряко предаван по теле- визиите, вкл. националната; та имаше и идея на кмета да го предложи в… ЮНЕСКО, като нематериално културно наследство. Много културно, та няма докъде, да не се смее целият свят на езическите нрави и обичаи.

Завършва статията си, за да се върнем към първите строфи на “Борба”:

„В тъги, в неволи младост минува,

кръвта се ядно в жили вълнува,

погледът мрачен, духът не вижда

добро ли, зло ли насреща иде.”

Види се, много ясно се види: иде Световното Зло, което ще затрие Човечеството.

И нима ще наблюдавате целия този нравствен упадък със скръстени ръце?

Нима ще си останем само с процеденото през зъбите проклятие:

„Аз веч нямам мило, драго.

А вий, вий сте идиоти!”?

Я си повторете заглавието на арестуваното от цензорите на ФБ стихотворение!…

Comments are closed.