Учредиха награда на името на доц. д-р Красимир Киров

Първият носител на отличието е доц. д-р Радин Цонев от Болница Токуда

Учредиха годишна награда на името на видния български онколог и дерматолог доц. д-р Красимир Киров.

Отличието се присъжда от Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО) за значими постижения в медицината и подкрепа за развитие на дерматоонкологията. Безупречен хирург и ненадминат онколог, положил основите и развил иновативното лечение на малигнения меланом в България, доц. Киров бе един от водещите лидери по специалността в Европа.

Първият носител на наградата на името на доц. Киров е гастроентерологът доц. д-р Радин Цонев (Началник на отделението по Гастроентерология в УМБАЛ Токуда). Отличието му бе връчено по време на Втория национален конгрес по дерматоонкология, който се провежда в София.

Аргументите: впечатляваш професионалист, иноватор, неуморен съратник, който протегна ръка към нуждите на нашите пациенти и провървя целия трънлив път из дебрите на имунологичната токсичност. „Той изгради школа и екип от колеги, от които се учим и заедно смело посрещаме новите предизвикателства на имуноонкологията“, допълни д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО.

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г. Има 2 специалности – Вътрешни болести и Гастроентерология. Работи последователно в МБАЛ – гр. Лом, Пета градска болница – София и МБАЛ-Токуда, а от 2013 г. оглавява отделението по Гастроентерология в болницата. Специализира в Холандия и Италия (Университетска католическа болница „Джемели“ в Рим при проф. Гуидо Костаманя). Доц. д-р Цонев има призната научна степен Доктор по медицина; Главен асистент към Клиниката по вътрешни болести. Научните интереси на д-р Цонев са в областта на хепатологията. С лечение на хронични вирусни хепатити се занимава от 2004 г. до днес.

Има публикации в наши и чужди списания. Центърът по Хепатология на МБАЛ-Токуда, който ръководи доц. Цонев, е един от водещите в страната за лечение на хроничните вирусни хепатити.

Tags: , ,

Comments are closed.