Мизерията и хаосът ли ще бъдат настоящето и бъдещето на българското здравеопазване?

На вниманието на Министър проф. Анна-Мария Борисова

Копие: Зам.-министър проф. Иван Миланов

Копие: Министър-председател Бойко Борисов

Мизерията и хаосът ли ще бъдат настоящето и бъдещето на българското здравеопазване?

Уважаема Министър Борисова, 

Вероятно и на Вас не Ви е безразлично продължаващото дра-стично намаляване на финансовото обезпечаване на националното здравеопазване, което е обречено на все по-дълбока мизерия.

Стотици милиони левове, събирани за здраве, потъват не-знайно къде и се употребяват за всичко друго, но не и за него. А здравето на хората е най-ценният капитал на всяка държава. Продължаващото рестриктивно плащане от НЗОК на и без това недофинансираните клинични пътеки, както и на положения труд от нашите колеги, задълбочават кризата в българското здравеопазване. Нещо повече – предстои ново свиване и на т. нар. “делегирани бюджети”. Те, както и клиничните пътеки, са немислими за търговски дружест-ва, каквито са лечебните заведения. Не по-малко страшно е, че НРД/2010 е валиден за… цели 5 години занапред, а в чл. 220, т. 6 е записано, че болниците нямат право да получават нито лев от фактурите, които надхвърлят делегираните им бюджети… И това ако не е диктат на Касата-монополист и примиренчество и отстъпление (да не употребим по-тежък израз) от страна на БЛС, то какво друго е тогава?!

Очертава се фалит на много от болниците, въпреки дадените от Вас обещания в началото на назначението Ви. Извън съмнение, в най-скоро време ще станем свидетели на брожения и организирани или хаотични протести както от медицинските специалисти, така и от кметове и пациенти. Колегите масово напускат своята Родина и отиват в наистина цивилизованите страни на ЕС, за да упражняват при 10-кратно по-високо заплащане изкуството си; т. г. те ще бъдат общо над 500! Някои от тях изобщо няма да се завърнат…

Сама публично зададохте въпроса при първата си пресконференция: “Кой ще ни лекува след 10 години?”!

Недоумение и поне 10-тина въпроса предизвиква и публикуваната в ДВ Наредба на МЗ, съгласно която се определят нови 5 клинични пътеки за долекуване; при това те влизат от 21 юни, т. е. само седмица по-късно. Чудесно: но нали НРД се договаря и сключва само между НЗОК и БЛС; здравният министър само го приподписва? Има ли споразумение между тях за съответния анекс? Неизвестно е и остойностяването на тези нови КП, и за колко дни те се изпълняват? И какви специалисти ще трябва да ги покриват? И пак задължително по двама ли? И нали бюджетът на НЗОК се приема от Парламента? Той не е гласувал допълнителни средства към него. Тогава как ще се обезпечат финансово тези КП? И как ще се изпълняват от 21 юни? Та НЗОК не изплаща и настоящите КП, какво остава за новите?! 

Не се съмнявам, че и Вие се измъчвате от положението, но досега не сте реагирала с нищо на продължаващата финансова криза в здравеопазването, която се задълбочава, хронифицира и става все по-непреодолима.

Има ли смисъл човек да влиза в историята (в случая – на българското здравеопазване), ако няма да излезе с добро име от нея?

Вие сте 20-тият здравен министър. Бях Ви изпратил кратка ретроспекция на 19-те Ваши предходници (с д-р Мими Виткова дори сте от съседни групи в еден и същ поток; каква медийна сензация: единствените две жени-министърки на здравеопазването са състудентки!) Не вярвам да Ви е безразлично какво ще пишат за Вас след време хората, които следят темата!

Наистина: Мизерията и хаосът ли ще бъдат настоящето и бъдещето на българското здравеопазване?!

Tags: , , , , ,

Comments are closed.