Инициативно писмо от нас на Българския лекарски съюз и вестник “Български лекар “

Издаване на юбилейни пощенски марки: 125 години от рождението на проф. Константин Чилов и за 60 от подвига на д-р Стефан Черкезов

На вниманието на Съвета по маркоиздаване при Министерството на транспорта и съобщенията

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

През м. май се навършват 125 години от рождението на най-изявленията български клиницист енциклопедист чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955), автор на над 250 научни труда във всички области на вътрешната медицина, както и на няколко учебника; създател на клиничната лаборатория в България. В негова чест от 1998 г. ежегодно провеждаме “Чилови дни” в родното му село Славейно, Смолянско, където се намира и неговата Къща-музей.

На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов (р. 1937) спасява 47 души от пламнал автобус и единствена смърт от тежките си изгаряния. В негова чест през 2005 г. създадохме Деня на Спасението, на което почитаме паметта си, както и паметта на десетките лекари, предимно хирурзи, започнали от преизтощение по време на работа или вследствие заразяване от своите пациенти. Денят на Спасението е официализиран от Министерския съвет (Решение 1039/28. 12. 2012), с което България става единствената страна в ЕС, която почита своите сънародници, загинали при спасяването.

Нашата молба е, ако е възможно, да издадете юбилейни пощенски марки съответно за проф. Чилов и д-р Черкезов, което ще означава общонационална почит и признание не само към тях, а и към медицинското слово, което ги почита и следва примера им.

Бъдете здрави!

С уважение:

Д-р Иван Маджаров, Председател на БЛС

Д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. “Български

лекар”, член на Централната комисия по професионална етика

София, 11 януари 2023 г.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.