Вълшебната слюнка

Този път ревнивката е Силвия. Всички в счетоводната служба се страхуват от нея. Дива коза – вечно начумерена и напрегната; неуравновесена – избухва и по най-дребни поводи. Лесно излиза от контрол. Крещи на всеки, който си позволява да ѝ противоречи или направи забележка, дори и да е клиент. Размахва и яките си юмруци…

Единственият, който е в състояние да укроти младата финансистка, е Ники. Атлетичен, строен чаровник, със стоманено сиви очи, които я приковават на място, когато гневът в нея се надигне. Пожелава го и му се отдава. Кълне му се във вечна любов и вярност. Със и без повод го обсипва с подаръци; запазва и хотелска стая на морето, на нейни разноски. Като се връщат, е още по-увлечена. Моли го да се задомят. Момчето се колебае. През седмицата, прекарана заедно, са се сдърпвали неведнъж и той сериозно е уплашен от сприхавия ѝ характер. Не се решава да се обвържат. И ненадейно се венчава за друга…

Силвия рухва; няколко дни не идва на работа. Връща се още по-мрачна и кибритлия. Не минава и месец, и младоженката загива при незяснени обстоятелства. Отивайки рано на работа, е причакана в тъмния подлез и удушена. Кой може да извърши подобно зверство?! Първият, към когото се насочва полицията, задължително е най-близкият човек, в случая – съпругът. В този момент той е в командировка, така че е извън подозрение. Ники е съкрушен: току-що се е задомил, и вече е вдовец.

Сам се сеща за ревнивката. Веднага я подлагат на разпит. Упорито отхвърля всякаква вина; твърди, че дори изобщо не е познавала съперницата си, което е опровергано от доскорошния ѝ приятел.

Съдебният лекар дава важно обстоятелство: на ръката на момичето има ясно очертана захапка. Извличат ДНК от все още наличната там слюнка и я сравняват с пробата на Силвия. Пълно съвпадение!

Колкото и да отрича, медикът има ясно обяснение: нападнала е ненадейно жертвата отзад и я стиснала за врата; тя е паднала (видно от охлузванията по коленете) и панически се е опитвала да се измъкне от смъртоносната примка на железните ѝ пръсти; в един момент се е изплъзнала и на свой ред я притиснала с лакът за гърлото. В опита си да надделее в драматичната хватка, Силвия я е ухапала. Продължила да я души, като едновременно ѝ блъскала главата в стълбите.

Докато омекне и се отпусне в ръцете ѝ… Като студенти учехме, че слюнката не само размеква храната, отделя ферменти и подпомага усвояването ѝ, но има и бактерицидно (убиващо микробите) действие. А ето, че вече отдавна е и добър сътрудник на съдебните лекари и следователите.

Comments are closed.