Имаме си наш собствен дом!

Както знаем, БЛС е създаден на 10 октомври 1901 г., по предложение на д-р Димитър Моллов, който бива избран и за негов пръв председател. Точно 48 години по-късно, през октомври 1949, някаква набързо сглобена от лекари-комунисти “Национална конференция” (подобна структура не съществува по Устав), по среднощна заповед на вътрешния министър Антон Югов, прекратява дейността му и го влива в редицита на Профсъюза на здравно-хигиенните работници, съвместно с… теляците и бръснарите.

Година преди Десети ноември акушер-гинекологът проф. Димитър Радонов, (той пръв предложи по “Всяка неделя” в разговор с Кеворкян да бъде възстановен БЛС), свика Инициативен комитет, който излезе с декларация в същата посока. В него влизаха, освен професора, още само трима лекари: д-р Любен Астинов, хирург (тогава на работа в МЗ), анестезиологът проф. Стоянов и моя милост; нито един друг не се пръсъедини, въпреки поканите на проф. Радонов. В резултат д-р Астинов бе преждевременно пенсиониран…

Броени дни след Десети ноември професорът събра около себе си нов Инициативен комитет, който да подготви Устава на БЛС и Възстановителното му събрание. Заседанията провеждахме след работно време чак до полунощ в едно мазе на Центъра по хигиена. Повечето участници бяха възторжени и шумни членове на СДС и КТ “Подкрепа” (такива бяха времената…)
На 13 януари 1990 г. успяхме да свикаме в Аулата на Центъра по хигиена десетки колеги от цяаата страна. Здравната репортерка Красимира Маринова (Бог да я прости) по моя молба от рано сутрин оповести по “Хоризонт” на няколко пъти за това Възстановително събрание и Аулата за броени минути се препълни; имаше много хора по стъпалата и навън, чак на двора! За съжаление, без да се допита до никого, д-р Атанас Щерев предложи за председател не проф.

Радонов, както се бяхме договорили, а проф. Иван Киров, инфекционист и педиатър, който дотогава не беше идвал дори и за минута на среднощните ни сбирки. Определихме и датата за първия Събор – м. май в НДК. За председател пак беше избран проф. Киров, а проф. Радонов отказа номинацията за зам.-председател и, обиден, напусна.

Оттогава, вече 33 години поред, Централата на БЛС се помещаваше в Центъра по хигиена. Председателят д-р Андрей КЕХАЙОВ договори със здравния министър Славчо Богоев подарък от Правителството – парцел пред входа на “Александровска” за построяване на Дом на лекаря; удари и първата копка и… всичко свърши дотук.

Най-после, сегашното ръководство (председател д-р Иван МАДЖАРОВ) купи 5-етажна сграда на ул. “Доспат” 2! В нея ще има и музейна сбирка, и Клуб “История и етика”, като едно средище на Духовност и съсловна памет.

Честит наш собствен дом, братя и сестри лекари!

Tags: , , , , ,

Comments are closed.