24 юни – Еньовден, българският празник на слънцето, билките и здравето

Едва ли има друг народ, освен българският, който да е набелязал специален Ден, посветен на слънцето, лечебните растения (билките) и здравето.

Нищо странно: “България е страна на Духа”, както я определя акад. Дм. Лихачов. Това е 24 юни, Еньовден, празникът на св. Йоан Кръстител. Датата не е избрана случайно – това е най-силният ден в годината: тогава Слънцето стои в равноденствие и е най-подходящото време за бране на повечето лековити билки, а в България те са десетки.

Вековният обичай е хората да излизат рано сутринта боси по поляните и да газят тревата, за да поемат живителната им роса; после да се окъпят в бързотечащи реки и потоци. Пеят се и обредни песни, девойки в чисто бели носии изпълняват ритуални танци. Ще се спрем накратко само на петте най-известни и употребявани билки в България.

Универсалната Лайка (Matricaria) е тяхната безспорна Царица. Тя притежава множество превъзходни качества и нито едно странично действие. Употребява се масово като запарка на цветчетата ѝ (чай): която осигурява дезинфектиращо, противовъзпалително и антибактериално въздействие при възпаления на венците и зъбни абсцеси, разстройство, гадене, стомашно-чревни колики. Много разпространено е и инхалирането (вдишването на изпаренията ѝ) при бронхит и хрема. Снема напрежението и стреса, осигурява бърз и лек сън. Поставена във вана, успокоява възпалената кожа и хемороидите. Препоръчва се и при депресии, за отслабване и урегулиране на кръвната захар.

Мащерката (Бабина душица, Thymus) е “билка за сто болки”: използва се най-вече за отхрачване, облекчаване на затрудненото дишане и стомашно-чревните колики; полезна и вкусна подправка за ястия.

Жълтият кантарион (H. perforatum) е средството, което ще уталожи киселините и възпалението на стомашната лигавица при гастрит и язвена болест.

Ментата (Mentha) гарантира антистресово действие, отпускане и здрав сън, лесно отхрачване, отслабване; премахва лошия дъх от устата, препоръчва се и при анемия.

Мурсалският чай (Sideritis Scardica), е известен и като Родопската Виагра, защото е доказан афродизиак. Любимото питие на жителите на родопчани, които вероятно и заради него са най-здравите и дълголетни българи. Незаменим антиоксидант; моментално тонизира организма, увеличава имунните и физическите сили, облекчава кашлицата и отхрачването. Отрицателно-йонизираният боров въздух, който прогонва от клетките малигнезиращите ги свободни радикали, в съчетание с нископланинския туризъм, посещението на многобройните параклиси в Родопите и Мурсалския чай, са неподозирано успешна, достъпна за всички и съвсем евтина комбинация за възстановяване след преболедуване от Ковид и химио- и лъче-терапия при онкологични болести. Освен това слънчевите дни в тази вълшебна планина-Център на Здравето, са най-много, а мъгливите – най-малко в България. През 1994 г. по наше предложение, Съюзът на фармацевтите в България обяви 24 юни, Еньовден, за свой професионално-съсловен празник.

Comments are closed.