Меморандум за сътрудничество с Област Бургас

Меморандум за сътрудничество между Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, болница Пирогов и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево бе подписан в сградата на здравното министерство.

На официалната церемония присъстваха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министърът на туризма Илин Димитров, областният управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, изпълнителният директор на УМБАЛСМ Пирогов д-р Валентин Димитров, кметовете на гр. Созопол Тихомир Янакиев, на гр. Приморско – Димитър Германов и на гр. Царево – инж. Георги Лапчев.

Чрез подписването на Меморандума страните заявиха своя общ ангажимент и готовност да допринесат за развитието на извънболничната медицинска помощ на територията на Община Царево, Община Созопол и Община Приморско. С тази инициатива те декларираха своето разбиране, че единствено с общите усилия на институциите, ще може да се намери правилният път към едно по-добро здравно и социално благополучие на хората. „Пътят от обещанието, с което започнах своя мандат до решението, е днешният ден.“, подчерта д-р Меджидиев.

Той припомни, че от вчера в гр. Приморско има разкрит Филиал на спешна помощ, а основанието за това е, че едно населено място от 3000 души, през летните месеци надвишава 90 хиляди. „Същото е се случи и с труднодостъпния район в гр. Сърница, който от над 15 години настоява за такъв Филиал.“, допълни той. В отговор кметът на Приморско Димитър Германов поясни, че този акт е негова лична битка в продължение на над десетилетие, което едва сега е изведено докрай, благодарение на усилията на здравния министър.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова посочи, че през лятото броят на жителите и туристите в област Бургас достига до 2,2 млн. души. „Днес ние получаваме пълната подкрепа от министър Меджидиев за това да бъдат осигурени необходимите здравни услуги и защита за жителите и гостите на областта.“, заяви тя. По думите ѝ всичко това се случило изключително бързо и в екипно взаимодействие с институциите. „Право на всеки български гражданин е да има качествена и достъпна медицинска помощ.

С подписването на днешния Мемораднум вече имаме самочувствието, че това е осигурено за нашата прекрасна област.“, каза в заключение тя. Намерението за сътрудничество бе подкрепено и с безвъзмездното дарение на болница Пирогов, след предварително писмено разрешение от министъра на здравеопазването, на компютърен томограф Optima 520 на Община Приморско.

Наличието на компютърен томограф ще спомогне за съществени подобрения в здравните услуги и за получаването на качествена и навременна медицинска помощ. Областният управител на област Бургас и кметовете на общините се обединиха около идеята, че сключването на този Меморандум е истинско събитие за Южното Черноморие, свързано с обезпечаването на здравния статус на хората в региона.

Tags: 

Comments are closed.