Хората са най-големият ни капитал

Във връзка със засиления медиен интерес за финансовото състояние и дейността на най-голямата болница в Южна България, ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив заявява, че застава зад справедливите искания на персонала си за редовно изплащане на месечните възнаграждения. То е солидарно с изразената позиция на протеста вчера за незабавно получаване на заработката по клинични пътеки за месеците март и април.

Ръководството заявява, че медицинския персонал е най-големият капитал на болницата, а пациентът винаги ще стои в центъра на неговото  внимание. Ние сме убедени, че с възстановяване на ритмичното изплащане на приходите от НЗОК и бюджетната субсидия от МЗ, ще можем да изпълняваме своевременно приетите от Съвета на директорите Антикризисна програма и Погасителен план в съответвие с провежданата здравна реформа в страната.

Дългове се плащат, нова апаратура се купува, но всеотдаен и квалифициран медицински персонал не може да се намери. Ръководството на болницата заявява, че ако забавянето на заплатите продължи, в следствие на неизплатените приходи по клиничните пътеки, това ще доведе до демотивиране на персонала и разстройване на работния процес на най-голямата болница в страната.

В същото време ръководството на Университетската болница в Пловдив иска най-отговорно да заяви, че предприетите мерки за преструктуриране и оптимизиране на работата чрез съкращаване на дублиращи административни звена няма да засегнат нито един квалифициран лекар и медицинска сестра.
В изпълнение на политиката си за публичност и прозрачност, от Университетската болница в Пловдив заявяват още:

1. От девет месеца УМБАЛ „Свети Георги” отчита стабилен и постоянен положителен финансов резултат. Общо печалбата на здравното заведение от август 2009 г. досега е в размер на 2 500 000 лева. За сравнение всеки месец, преди встъпване в длъжност на новото ръководство, болницата е била на загуба между 550 000 и 600 000 лева;
2. За първите 4 месеца на тази година болницата е обслужила 26 873 пациента, което е с над 1000 повече в сравнение със същия период на 2009 г.;
3. Разходите на дружеството за първите 4 месеца на тази година са в размер на 30 900 000 лева, което е с 3 400 000 лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година;
4. Наследените общи задължения на болницата са в размер на 38 000 000 лева, от които просрочени 12 000 000 лева. Основно те са към доставчици на лекарства и консумативи, които заедно със заплатите на персонала се изплащат приоритетно;
5. От август 2009 г. дружеството не е получило нито един лев допълнителна бюджетна субсидия за покриване на заварените дългове, което принуждава дружеството да мобилизира вътрешни приходи и резерви в изпълнение на основната си дейност. За сравнение през 2007 г. болницата е получила 5 500 000 лева, а през 2008 г. – нови 3 500 000 лева.
6. На 1 юни тази година дружеството има да получава от НЗОК 20% от дейността си по клинични пътеки за март, както и цялата заработка за април. Общата сума за двата месеца е в размер на 7 365 000 лева. 7. Отделно не е изплатена и полагаемата се бюджетна субсидия от 490 000 лева за месец април.

В заключение ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” уверява, че до момента болницата има да получава финансиране от НЗОК и МЗ за 7 855 000 лева. Независимо от липсата на тези средства, дружеството успя да изплати цялата заработка за март и 1/3 от възнагражденията на персонала за месец април, се казва в декларацията. Според нея основният приоритет на ръководството е изплащане на месечните възнаграждения на персонала в пълен размер и на доставените лекарства и медицински консумативи.

Tags: ,

Comments are closed.