Двама учени от МУ – Пловдив за награда „Питагор“ за утвърден учен

Двама учени от Медицински университет – Пловдив бяха номинирани от научно жури за престижната награда „Питагор“ за утвърден учен. Наградите „Питагор“ се присъждат за съществен принос на български учени за развитието на науката. Тази година за тях кандидатстваха много учени, от които рекорден брой – 51, стигнаха до номинации.

Наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината беше връчена на доц. д-р Ангел Джамбов от катедра „Хигиена“ на Факултета по обществено здраве при МУ – Пловдив. Той е носител и на наградата Питагор за млад учен за 2019 година. Д-р Джамбов е магистър по медицина. Научните му изследвания са свързани с действието на физическите и социалните фактори на градската и работната среда и влиянието им върху индивидуалното и колективното здраве сред различни популационни групи. Съавтор е на 8 глави в 3 книги и 2 учебника. В първо по рода си проучване в долината Ин (австрийските Алпи) по идея на д-р Джамбов е установено, че хората, чийто дом е заобиколен с повече растителност, имат значимо по-нисък риск от артериална хипертония или хипотония. В работите на д-р Джамбов са изчислени социално-икономическите загуби (≈ 300 млн. евро) за България, дължащи се на случаите на миокарден инфаркт, разстройства на съня и психо-физиологичен стрес вследствие на експозицията на транспортен шум в жилищната среда.

Сред номинираните за наградата „Питагор“ за утвърден учен беше и проф. д-р Виктория Сарафян от Медицински университет – Пловдив. Тя е изявен учен, изследовател и дългогодишен и уважаван преподавател в Медицински университет – Пловдив. Ръководител е на Катедра „Медицинска биология“ и на Направление „Молекулна и регенеративна медицина“ към Научноизследователския институт към същия университет.

Проф. Сарафян създава научна школа в Катедрата по медицинска биология, която ръководи. С работата си като заместник-ректор по научноизследователската дейност и директор на Докторантско училище за два мандата и като представител на България в различни Европейски програми, тя допринася за развитието на научните проучвания в широк мащаб. В качеството си на ръководител, координатор и участник в десетки национални и международни научни проекти, проф. Сарафян е инициатор на интересни биомедицински проучвания с приложен характер в онкологията и имунологията.

Ръководената от нея секция „Молекулна и регенеративна медицина“ към Научноизследователски институт на МУ – Пловдив се отличава с много добри резултати в научноизследователската дейност. Години наред проф. Сарафян неизменно е избирана за най-добър и вдъхновяващ преподавател от студентите на МУ – Пловдив поради своята отдаденост, уникална харизма и любовта, която влага във всичко, което прави.

Проф. Сарафян се явява автор и съавтор на повече от 140 научни публикации, 18 от тях в последните две години. В преобладаващата си част тези трудове са индексирани в международни бази данни за научна информация. Нейните произведения имат над 1000 независими положителни цитирания, с индекс на Хирш 16. 30 от публикациите на проф. Сарафян са цитирани над 10 пъти в специализираната литература.

Доц. Джамбов и екипът на проф. Сарафян работят в момента едновременно над няколко проекти с външно финансиране и имат активен принос в Програмата за стратегическо научно-изследователско и иновационно развитие на МУ – Пловдив, финансирана чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Tags: , ,

Comments are closed.