Юнските форуми – наука, радости и грижи

“Като заваля, та цяла неделя…” Помните ли това велико изречение на Елин Пелин?

Като започнаха медицински форуми в България – от края на май до 6 юни, само една седмица, но поне 10-тина на брой. Някои от тях неприятно се застъпиха в една и съща събота и неделя: на анестезиолозите във Велико Търново, на уролозите в Сандански, на пулмолозите в Пловдив, на дерматолозите в София; към тях се добави дори и една среща на медицински журналисти във Велинград.

“Защо не можем наведнъж да бъдем
 и тук, и там – навсякъде, където могъщо и всевластно бий животът?…”, пишеше Атанас Далчев, към въздишката на чийто прекрасен стих се присъединяваме.

Е, ние, все пак, посетихме някои от срещите, вкл. и коктейлите им. (“Три дни яли, пили и се веселили. И аз бях там, по брадата ми потече, в устата не влезе…”, така пък завършват някои руски приказки за богатири и Василиси Прекрасни.) Но – подред.

ПЕДИАТРИТЕ: ТРАДИЦИЯ И ДОСТОЙНСТВО

Традиционните срещи на морето на педиатрите бяха създадени преди 11 години от доц. Илия Калев, който, Бог да го прости, ни напусна твърде млад, но пък изпуснатото от него знаме бе подето енергично от чаровната, обичана от всички негова приемничка доц. Пенка Переновска, олицетворение на духа, колегиалността и творчеството. Въпреки кризата, отново присъстваха над 300 педиатри и ОПЛ от цялата страна. Тягостно впечатление направи отсъствието на варненци (нито един!!), които в миналото бяха една от най-внушителните групи на Слънчев бряг. Причината бе ясна на всички: уволненията на всички ръководители на детски клиники и катедри заради гибелта на едно детенце. Така и не станаха ясни резултатите от проверките, извършени от Медицинския инспекторат на МЗ, Етичната колегия на БЛС и кой ли още не; отношение тук би трябвало да вземе и Националната педиатрична асоциация, но ръководството й не желае това. Кой тогава ще защитава или порицава колегите, освен тя и БЛС?

Много доклади предизвикаха интерес, но ще се спрем върху някои от тях.

Доц. Коста Костов, ВМА, “Най-новото за ХОББ”. ХОББ е на 4-то място в развиващите се страни и на 6-то – в целия свят като причина за смърт. 3 млрд хора по света са подложени на въздействието на биогоривата, които, заедно с тютюнопушенето, са основните рискови фактори за ХОББ. Ако човек спре да пуши преди 40-та си годишнина, ще живее 9 години повече, ако спре на 40 – ще има “бонус” само 3…

Д-р Бойко Шентов, МУ – Плевен, “Туберкулозата в детска възраст”. От началото на 90-те години се наблюдава значително увеличение на инфактираните и заболели от ТБК деца в България. Причините: финансовия статус на голяма част от населението, липсата на навременна диагноза, пропуски в обхвата с първичната БЦЖ-имунизация и реимунизация. Източник на инфекция за детето е контакт с възрастен с активна ТБК, най-често в семейството. Най-честите форми на клиничното протичане са: ТБК на трахеобронхиалните лимфни възли, първичният комплекс, инфилтративната ТБ на белите дробове; ок. 2% от заболелите деца развиват туберкулозен менингит. Златен стандарт за диагностицирането на ТБК е изолирането на ТБ микобактерий, но трябва да се търсят епидемиологични данни за контакт с ТБК болен в семейството, клинични, вкл. рентгенологични критерии и хиперергичен туберкулинов тест на Манту.
Доц. Пенка Переновска, УМБАЛ “Александровска”, “Възможности за контрол на детската астма”.  Астмата е хронична и вариабилна болест, чиято комплексна терапия – саниране на околната среда и медикаментозното лечение, изисква гъвкав подход, който да корелира с тежестта на заболяването. За лечение се използват 2 основни групи медикаменти:

1. За контрол (прилагат се ежедневно продължително време); инхалаторните кортикостероиди са крайъгълен камък в лечението на персистиращата астма, независимо от тежестта й. Те имат мощен противовъзпалителен ефект, намаляват бронхиалната хиперреактивност, секрецията на мукус и отока на лигавиците. Кремолиновите препарати проявяват противовъзпалителен ефект, а включването на антилевкотриени се препоръчва при лека и средно тежка форма на астма като допълнение към инхалаторните кортикостероиди. Алергенната имунотерапия може да бъде част от комплексното лечение на лека и средно тежка астма при деца над 5 години. 2. За облекчаване на острата симптоматика (използват се при нужда и действат бързо за преодоляване на бронхоконстрикцията и придружаващите остри симптоми – свиркащо дишане, стягане в гърдите и кашлица). Прилагат се при екзацербация на астмата в детската възраст – селективните бързодействащи бета-2-агонисти в адекватни дози са средство на избор-

Доц. Адриана Анадолийска, “Хепатопулмонален синдром”. ХПС е клинична триада от чернодробно заболяване, интрапулмонална съдова дилатация и аномалии в артериалните кръвни газове. Той се наблюдава във всяка възраст, но предимно сред нуждаещите се от чернодробна трансплантация; може да засегне и нециротични болни пс портална хипертензия.

Акад. Богдан Петрунов, Лекар на България, “Имунотерапия на алергичните заболявания”. Алерген-специфичната имунотерапия на алергичните болести е единственият етио-патогенетичен метод в комплексната им терапия, който се прилага от десетки години много широко по света, вкл. и в България. В над 70% от случаите с дихателна алергия, подложени на алерген-специфична имунотерапия, се получават отлични и много добри клинични резултати с траен ефект! И, най-важното – те съвпадат със световния опит в това отношение.

Проф. Божидар Попов, “Алтернативно хранене – възможни неблагоприятни ефекти върху здравето”. Най-честите форми на алтернативното хранене са: редуцирано, интермитентно, вегетарианство, дисбалансирано и разделно. Редуцираното хранене до пълно гладуване, както и интермитентното, са най-рискови. Неблагоприятни са последиците от строгото вегетарианство и дисбалансираните диети, докато за умереното вегетарианство и разделното хранене се отбелязват и някои положителни ефекти върху здравето.

Д-р Красимир Кушев, директор на РЦЗ – София, “Достъп до медицинска помощ в София/1998-2008 г.”. В столицата има регистрирани 1368 лекари за първична медицинска помощ (1043 в индивидуални практики и 325 в групови) и 2562 стоматолози. Съотношението между лекарите в първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ е 1:3.

Доц. Маруся Лилова, Токуда, “Енуреза и функционални разстройства на микцията”. Честотата на нощната енуреза във възрастта е значителна (6-10%)! Макар състоянието да е с добра прогноза, то има значителен негативен психосоциален ефект върху детето и семейството му. Лечението е комплексно, но е необходимо да се провежда, за да се предотвратят трайни неблагоприятни ефекти върху детето.    
    

ХОМЕОПАТИЯТА: ЧАСТ ОТ КОНВЕНЦИОНАЛНАТА ТЕРАПИЯ

 За 9-ти пореден път Българската медицинска хомеопатична организация, Центърът за обучение и развитие на хомеопатията и българското представителство на френската хомеопатична фирма БОАРОН (основен спонсор) организираха своята конференция. Този път тя бе на тема “Хомеопатията и детето”.

Усилията на тези организации, обединени от организационния талант, чаровната настойчивост и колегиалността на д-р Драгомир Грудев, доведоха за 10 години до обучението на над 1500 български лекари, 800 магистър-фармацевти и 1000 студенти-медици по хомеопатия! Огромна част от тях прилагат хомеопатията в своите кабинети; това е несъмнено доказателство, че тя отдавна вече не е алтернативен избор, а равнопоставена част от конвенционалната терапия.

И тази година близо 500 лекари и фармацевти изпълниха конферентната зала на хот. “Ралица” в Албена. Те слушаха и записваха десетки интересни лекции от най-видни наши учени и терапевти.

Според проф. Надка Бояджиева, ръководител на Катедрата по фармакология и токсикология при МФ – София, “Хомеопатията е единственият терапевтичен подход за бременните жени и кърмачките без странични и токсични въздействия върху организма и мозъка на тях, плодовете и кърмачетата им. Хомеопатичното лечение е адекватно и за децата, защото успешно лекува болка, стрес, безсъние, заболявания на стомашно-чревния им тракт и пр.; оказва ефект и върху бронхиална астма, акне, екземи, мигрена, нарушения в менструалния цикъл, остри и хронични отити и тонзилити, алергии; подобрява говора и емоционалния статус при аутизъм; повлиява и на енурезис ноктурна. При хомеопатията няма риск от предозиране, привикване, токсични явления. Хомеопатичното лечение е ефективно както за профилактика, така и за хроничните състояния, успешно повлияват и на острите ринофарингити. Алое, ехинацеа и зехтин са най-прилаганите хомеопатични средства при децата.

Доц. Пенка Переновска, началник на най-старата Детска клиника (при УМБАЛ “Александровска”) изнесе лекция за бронхообструктивния синдром в педиатрията, обръщайки внимание върху основните алергени, предизвикващи бронхиалната астма: котките, полените, хлебарките, домашният прах, спори и мухъл. За съжаление, България е сред страните с най-много аспирирани чужди тела от малки деца (родителите им неблагоразумно им дават фастъци, семки, дори бобови зърна!), които нерядко попадат в бронхо-трахеалните пътища и, за още по-голямо съжаление, нерядко биват неразпознати от ОПЛ. Има и куриозни (всъщност – престъпни!) случаи деца с аспирирани чужди тела да бъдат лекувани 1-2, дори 3 години за… астма!! Цитирана беше и срамната за всички нас диагноза “астма в десния бял дроб”!!; нима въпросната колежка не е знаела, че едностранна астма няма?! 

В голямо изследване върху деца с възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и техните усложнение при деца (най-чеднине причини за посещенията им при лекар), с участието на Катедрата по фармакология и УНГ-Клиниката при МУ – Пловдив, АИПСМП по вътрешни болести и хомеопатия – Варна и МЦ “Фитолек” беше изтъкнато, че използването на хомеопатия в есенно-зимния сезон при деца с аденоидни вегетации намалява необходимостта от честа употреба на антимикробни средства! Обострянията и усложненията на аденоидните вегетации се овладяват в повечето случаи също с хомеопатични средства!
 Д-р М. Цветков от Будапеща изнесе опита си от хомеопатично лечение на дисменореята у млади момичета. Чрез него той е успял да урегулира менструалния цикъл и да намали силата на симптомите, без при това да има нежелателни вторични прояви.

Хомеопатията има приложение и при мигрена, смущения в апетита, затлъстяване, смущения в съня, училищна преумора, трудно запаметяване, главоболие, тикове.

Отново отлично впечатление на колегите направи анестезиолог-реаниматорът на Шуменската болница д-р Петко Загорчев, който все повече се налага и в хомеопатията. Под негово ръководство бе организирана Кръгла маса за приложението на хомеопатията, живо участие в която взеха колеги от цялата страна.

Няма място за съмнение: хомеопатията в България вече е стъпила на здрави основи и може само да се развива. В това отношение несъмнени и класически са заслугите на фармацевтична фирма “БОАРОН” и нейния неуморим ръководител д-р Драгомир Грудев.

Доц. Димитричка Близнакова

“ПЕДИАТРИЯ ЗА СТОМАТОЛОЗИ”

 На Хомеопатичната среща в Албина бе представена новата монография на извастния наш педиатър доц. д-р Димитричка Близнакова от МУ – Варна “Педиатрия за стоматолози”.

Този труд, макар да няма амбиция за подробен учебник (което не е необходимо), е уникален за България; той представлява първото наше ръководство в тази насока и е полезен и за всички останали студенти-медици, защото разглежда периодите на детската възраст, принципите на рационалното хранене, физикалното изследване в педиатрията, редуцирано описание на по-главните детски болести с принципите за тяхното лечение и профилактика.

В написването на учебното помагало на доц. Близнакова са помагали колегите й от МУ – Варна, също доценти по педиатрия: Емил Дянков, Валерия Калева, Виолета Йотова. Честито!

АНЕСТЕЗИОЛОЗИТЕ: ВСЕ ПО-МАЛКО…

“Болка, болко, болчице…”

   Ал. Геров
V Национална Конференция за изследване и лечение на болката се проведе във Велико Търново. Както предварително се очакваше, на ния присъстваха 2 пъти по-малко фирми и анестезиолози… Причината е прозаична, но твърде тревожна и обезпокоителна: от доскоро 1500, днес анестезиолозите, работещи в родните болници, са се стопили наполовина. Слава Богу, живи и здрави са, но са предпочели да гласуват за т. нар. “здравна реформа” с краката си… И кой може да ги упреква за нещо: в наистина нормалните страни на ЕС за 1 месец те получават колкото за 1 година тук; като добавим и стотиците евра само за 1 дежурство, то можем единствено да ги благословим да си вадят хляба там, а не тук!! Уви, това положение ще се утежнява все повече. Нещо повече. Научихме за други “врътки”: гастролиране в Англия за седмица-две, няколко пъти в годината; въпреки че колегите лично си плащат самолетните билети, пак излизат на чувствителна печалба.

От изнесените доклади интерес предизвикаха темите на проф. Златимир Коларов, В. Решкова и Р. Рашков: “Фибромиалгията (ФМ) – тайнствена и непозната”. ФМ е дифузна хронична болка в последните 3 месеца в лявата и дясна страна на тялото, в областта над и под талията и аксиалния скелет. Засяга 2% от населението и се среща 10 пъти по-често при жени във възрастта между 25 и 70 години. Етиология: вирусни, бактериални и паразитни инфекции, травматизъм, стрес, характер на труда и пр. Клиника: хронична умора, сутрешна скованост, промени в съня, парестезии, главоболие, дисменорея, сухота на кожа и лигавици, синдром на “раздразнен колон” и “раздразнен пикочен мехур”. С добър локален аналгетичен ефект е лидокаинът; НСПВС и кортикостероидите са без ефект.

Проф. П. Стаменова изнесе доклад относно болковите синдроми при вертеброгенни заболявания. Тя наблегна върху разглеждане на рисковите фактори за появата и хронифицирането на болките в гърба, да се представят типовете болка (локална, отразена, радикулерна, от мускулен спазъм), да се охарактеризира острата идиопатична болка в кръста, както и начинът на протичането на болкита – подостро и хронично, да се представят миофасциалните и фибромиалгични болкови синдроми. От важно значение са ранната диагноза, комплексната профилактика и своевременното и адекватно лечение на болковите синдроми при вертеброгенни заболявания.

Докладът на проф. Иван Миланов бе върху първичните и вторични главоболия. Първичните не се дължат на друго заболяване и включват основно мигрена, гензионен тип, кластърно и хронично ежедневно главоболие. Те са доброкачествени, но с тенденция към непрекъснато получаване на пристъпи. От всички видове главоболия 10% са вторични. Те са вследствие някакво основно заболяване или състояние. Главоболието по принцип е 5-тото по честота оплакване, което води хората до посещение на спешните звена. 13% от всички вторични главоболия са животозастрашаващи и изискват спешно лечение (най-често те са съдовообусловени и с от типа “гръмотевичен удар” – с остро и експлозивно начало).

М. Славов, В. Кирязов и В. Платиканов от Варна разгледаха лечението на онкологичната болка, като СЗО препоръчва 3 схеми на терапия в зависимост от силата и характера й. Литературният обзор утвърждава морфина като първо средство на избор при индукция в терапията и все по-често приложение на хидроморфона при тези болни.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.