Враца – без педиатри! Ловеч – без родилно!

Какво става с бившите Окръжни (днес – Областни) болници, неизменно наричани “гръбнакът на българското здравеопазване”? Първи изплакаха в моя Ямбол: нямаха неонатолог и Родилното отделение преустанови работа!

Когато бях млад лекар там, ги наричахме микропедиатри; нямахме нито един, но ямболки си раждаха; лично аз, лекарско дете, съм изроден от “най-проста” Баба Акушерка.

И хукнаха, с линейки и частните си автомобили, да раждат в Сливен, Стара Загора или чак в Бургас, където да намерят свободно легло – за родилка!!! Пак късмет, добър е Господ, че на някоя не ѝ проряза главичката на бебето по пътя; ами ако беше седалищно или напречно – шофьорът ли ще ѝ помага?!…

Какви са тези изисквания за задължително наличие на неонатолог, кой умник Гюро го въведе –  иди, че разбери. Отдавна клатушкащата се ловешка Областна болница повтори ямболското “упражнение”: тамошните родилки от столицата на Левски ще трябва да ходят да раждат в Троян или Тетевен. Причината е същата. По спешност намират колега в… Сирия (!?!), който е завършил медицина в Плевен и човекът се съгласява да се върне в България. Да, но ортопедичното им отделение затваря – поради недостиг на сестри (днес в Ловеч, утре – и във въшия град…); няма как да командироват сестри от други звена, защото ще трябва да закриват и тях.

Офталмологичното и физиотерапевтично отделения отдавна не работят… Що за Областна болница е тогава?! Тези дни пък и петимата педиатри на Областната болница – Враца си пуснаха предизвестията за напускане. Ясно е къде ще ходят – където отиват всички: в частните болници. Там приходите са много повече и ще получават чувствително по-големи възнаграждения. Освен крайно незадоволителните 1400 лв заплата, не са си ползвали по 90-120 дни отпуска. Ще им ги платят, но разбитото здраве как ще се върне?

От години бием тревога за острата липса на педиатри, инфекционисти, анестезиолози, психиатри, патоанатоми; предлагаме да се търсят начини за повече държавни поръчки за специализанти, за неколкократно увеличаване на възнагражденията им; да се мисли стратегически, а не – ден за ден.

Глас в пустиня. Клати се държавното и общинско здравеопазване за сметка на частното. Нали са равнопоставени, според Конституцията. Еднакво използват и обществения ресурс – НЗОК, сътворена от баш-майстор. Започна преди 20 години с 1 млрд лв; днес са 7 млрд (тогава бяхме и близо 3 млн повече народ); и пак не стигат. Защо ли?

Tags: 

Comments are closed.