Какво нещо е съдбата…

Никой не може да отрече ролята на Съдбата в нашия живот.

Тя е велика сила Още в първи курс Стефан Черкезов получава двойка на изпита по биология. Цяло лято обаче прекарва на хармана при вършачката, за да изкара някой лев за следването си. И на есенната сесия го късат отново. Единствен от групата презаписва… Толкова ли е важна тази биология за един лекар?!

Така закъснява с цяла година от останалите си колеги да се дипломира. Разпределят го в търновското с. Стрелец, съвсем близо до родното му Виноград. Седмица преди злополучния 15 август 1963 г. си купува мотопед. Но не смее да отиде в Горна Оряховица за служебния инструктаж, защото е пазарен ден и се страхува да не би да блъсне някого. Взема автобуса. Приключват в късния следобед. Колега с “Москвич” му предлага да го качи, защото Стрелец му е на път, но 26-годишният лекар отказва, преотстъпва това удоволствие на колежка. Кешки да не беше толкова възпитан!! Този жест му струва живота.

Рейсът за обратно е претъпкан. Примолва се на шофьора да му позволи да се вози на степенката, притиснат от други правостоящи. Ех, защо не е бил неотстъпчив? За да получи фаталните си изгаряния минути по-късно. И да спаси 47 души от пламналия автобус. Те ще живеят заради тези малки жестове на Съдбата: двете двойки по биология, отказът от ползването на мотопеда, отстъпване мястото на колежката в колата.

А той ще загине заради десетките чужди нему хора. И ще влезе в историята. Да бъде вечна паметта на нашия най-голям съсловен герой!

Tags: 

Comments are closed.