Първа национална среща по обществено здраве “Акад. Тошко Петров”

Покрай всички останали лекарски и фармацевтични празници и форуми, в. “БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР” създаде и I Национална Среща по обществено здраве “Акад. Тошко ПЕТРОВ”. Тя бе организирана и проведена съвместно с НЦООЗ и Столичната РИОКОЗ в Аулата на НЦООЗ. 

В днешните времена, когато за ВИП-персони (поне според челните места, които заемат в медиите) са измислените герои – мутри с екзотични прякори, силиконови мутреси и чалгаджийки, контрабандисти , наркопласьори, компаньонки и техните сутеньори, истински стойностните хора, вкл. и от нашето съсловие, са тотално забравени. Днес никой, за съжаление, дори и много от медиците, не знаят кои са професорите Параскев Стоянов, Ал. Станишев, Стоян Киркович, Васил Моллов, Константин Чилов, Константин Пашев, Стоян Белинов, ген. Коста Стоянов. Забравен е и акад. Тошко Петров.

Ето че точно на Еньовден, най-силния ден на годината, ние се сетихме за него и заедно се опитваме да възкресим името и делото на създателя на българската хигиена.

Профилактиката е най-евтиното и същевременно – най-ефикасно средство и е винаги обявявана като приоритет на националната здравна политика, вкл. и в предизборните партийни програми, но винаги досега е била забравяна. В този смисъл създаването и организирането на тази Национална Среща по обществено здраве “Акад. Тошко Петров” е и едно напомняне към нашите държавници за огромната значимост на профилактиката в националната здравна политика. 
Тошко Петров е роден в Ловеч/1872. Той е следвал медицина в Женева, завършил в Лион/1897, специализирал в Тулуза и Париж.

Работил е като околийски лекар в Тетевен, Русе и Ботевград. Основател и началник на Хигиенния институт/1910-19. Първият наш професор по хигиена/1919. Декан на МФ/1920-25. Дописен и после – действителен член на БАН/1929. Председател на Природо-математическия клон на БАН/1933-1942. основоположник на научната хигиена в България и създател на българската хигиенна школа. Почива в София през 1942 г.
Поклон пред името, паметта и делата му.

За първи носител на учредената от нас Награда “Акад. Тошко Петров” бе обявен, пак по наше предложение, най-видният наш имунолог и алерголог акад. Богдан Петрунов, консултант на СЗО, носител и на Наградата “Проф. Константин Чилов” и на най-високото професионално-съсловно звание “Лекар на България”. Честито!

Коментар: Грозно впечатление направи грубият и безцеремонен опит на директорката на НЦООЗ н. с. д-р Стефка Петрова за присвояване на нашата идея за създаването на Срещата и Наградата “Акад. Тошко Петров”. Вярно, ние сме свикнали на подобни кражби на интелектуален продукт, но не ги позволяваме никому, независимо от неговия временен ранг!
Нека да се знае: не разрешаваме никому занапред да организира, без наше разрешение, създадените от в. “Български лекар” инициативи “Чилови дни”, Среща по обществено здраве “Акад. Тошко Петров” и Белинов симпозиум!
Що се отнася до Деня на българския лекар и Националния Ден на Спасението – те са предоставени на цялото съсловие!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.