Министър Хинков: Отрасловият съвет подкрепи балансираното увеличение в заплатите на ЦСМП

В края на втория месец от управлението ни, сме постигнали увеличение на заплатите в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от 22% и увеличение на заплатите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с 20%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Той посочи, че е провел многократни срещи със Синдикат „Защита“, но не разбира методите, които те използват.

„И до момента не е ясно какво е представителството на този синдикат. В Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, са национално представените синдикати“, посочи проф. Хинков.

Министърът изтъкна, че предложението на Синдикат „Защита“ е било представено на Тристранния съвет. Извършен е анализ на сумите, предложени от тях, който установява, че те надхвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. Освен това чрез така направеното разпределение, се създават диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет.

Tags: , ,

Comments are closed.