15 август – VI Национален ден на спасението

През 2005 г. решихме да увековечим паметта и делото на нашия непрежалим колега д-р Стефан Черкезов, като създадохме Деня на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Създадохме и ритуала, той е подобен на 2 юни: 1-минутно мълчание точно в 12 ч на датата на неговия подвиг, 15 август.

Разбира се, редно беше да го започнем пред паметника на д-р Черкезов – в двора на болницата във Велико Търново, която носи неговото име. Председателката на местната РЛК обаче тогава ни отказа съдействие; формалната причина ни я оповести… секретарката й: “времето е много горещо” (!!??); всъщност забраната бе дошла, както и подозирахме – и ни беше потвърдено по-късно – от тогавашния ни мастит и виден отвсякъде БЛС-председател, който или присвояваше или безцеременно отхвърляше всяка наша идея за повишаване Духовността на нашето съсловие.

Тогава поискахме съдействие от началника на ВМА ген. Стоян Тонев – и той без никакво колебание се съгласи ритуалът да се изпълни пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА. Така започнахме. Впоследствие променихме името на честването (доста дълго и тромаво, наистина) на Национален Ден на Спасението.
И сега предстои, ако е казал Бог, да го отбележим – за 6-ти пореден път! – на обичайното място: на 15 август в 12 ч пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (пред ВМА). Елате – да бъдем заедно!

Колеги от цялата страна,

Бъдете с нас на 15 август (въпреки че е неделя и сигурно отново ще бъде горещо…) и отбележете за 1 минута точно в 12 ч пред вратите на лечебните си заведения делото и паметта на най-великия български Лекар-Спасител и съсловен Светец  д-р Стефан Черкезов и на издирените от нас вече 117 лекари и 12 медицински сестри, загинали по време на работа, изпълнявайки човешкия си и професионален дълг.

Бог да прости нашите герои!

Tags: , , , ,

Comments are closed.