Доц. Емил Аструков: “Хирургия на медиастинума, хранопровода и диафрагмата”

Един от най-добрите ученици на знаменитите ни гръдни хирурзи проф. Петър Червеняков и вече покойния проф. Андрей Стойчев. Емил Аструков издаде своята нова монография.

В рецензията си неговият учител пише:
“Медиастинумът, хранопроводът и диафрагмата са една анатомична област, дълбоко разположена в гръдния кош и трудна за диагностика и опериране. В миналото, а и сега, заболяванията им често завършваха фатално. В медиастинума се намират едни от най-важните органи, някои от които единични (сърце, хранопровод и трахея), поради което и хирургичните им заболявания или травматичните увреждания са фатални, ако не се действа бързо, по спешност. За тях е нужна нова, съвременна медицинска иновационна апаратура и техника.

Тази монография на доц. Емил Аструков, един от изключително добре подготвените и най-добрите ни специалисти в тази област, е значим принос в родната хирургична литература. Тя е ценно ръководство за усвояване, диагностициране и лечение на заболяванията в медиастинума както за студенти, така и за хирурзи и гръдни специалисти.  В него най-подробно се разглежда анатомо-топографията на медиастинума и заболяванията в него и на диафрагмата.

“В монографията са представени както огромен клиничен опит, така и редица новости и съвременни схващания на водещи световни автори. Важно е да се подчертае, че пионерските концепции, изложени в монографията, са внедрени до голяма степен лично от автора и научния колектив, в който той работи.”, добавя другият рецензент доц. Б. Василев.

Tags: , ,

Comments are closed.