ИСУЛ представи резултатите от първите пациенти с брахитерапия

При 94,75% от пациентите методът е довел до пълно излекуване без допълнителна лъчетерапия или хормонална терапия.

Доц. д-р Еленко Попов от Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ презентира по време на приключилия наскоро XVII Национален конгрес по урология първите 32-ма пациента, които бяха лекувани с брахитерапия с ниска мощност на дозата за рак на простатната жлеза.

Иновативният метод е широко използван по света при ранен карцином на простатата, но у нас се практикува едва от около две години. Той беше въведен от екипа на акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология в ИСУЛ, и засега се използва само в Центъра за съвременна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза в столичната болница.

Между 52 и 79 години (средна възраст 69,3 години) са били мъжете, които са предпочели да се лекуват в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с иновативния метод. При само двама от тях се е наложило към брахитрапията да се включи допълнително лечение. Това означава, че терапията е била успешна и достатъчна при 94,75 % от пациентите.

Само при един мъж са наблюдавани ранни постоперативни усложнения, заради което се е наложило да му бъде поставен катетър за 2 седмици, след което той е бил свален. Другото предимство на метода, което изтъкна доц. д-р Попов, е краткото време на лечение и възстановяване.

Мъжете са прекарали в болницата между 48 и 96 часа (средно 70,6 часа, т.е. около 3 дни), след което са били свободни да се върнат при семейството си, без допълнително облъчване или хормонотерапия.

Отскоро лечението с брахитерапия с ниска мощност на дозата се реимбурсира от държавата, а пациентът заплаща само за консумативите за процедурата, които са специфични и се внасят от Германия.

След успеха на първата серия от интервенции, Центъра за съвременна диагностика и лечение на туморите на простатната жлеза търси възможности да увеличи капацитета си. В момента е обявен конкурс за втори екип, който, след като бъде попълнен, както и първия, ще премине през обучение в специализиран център в Словакия с голям опит в тази процедура.

Tags: 

Comments are closed.