Съкращават се 70 щатни бройки в МЗ

Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването е било прието на днешното редовно заседание на Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Предвижда се да бъдат закрити 10 дирекции, като техните функции се разпределят в съществуващите и новосъздаващите се дирекции. С оглед предстоящите изменения и допълнения в Закона за държавния бюджет за 2010 г., и в частност намаляването на бюджета на Министерство на здравеопазването, се предвижда намаляване и на финансовата издръжка за администрацията. Предвижда се съкращаване на 70 щатни бройки при спазване на законовите нормативи за численост.

Създава се Дирекция „Медицински дейности”. В нея ще се концентрират функциите, свързани с определяне на политиките в областта на здравеопазването и оказването на медицинската помощ, гарантирана от държавата, управление на медицинските действия при бедствия, както и професионалната квалификация и специализациите в областта на здравеопазването. Обединяват се структурните звена, имащи функции с дейностите по опазване на здравето на гражданите и надзора на заразните болести в една дирекция – „Обществено здраве”. Оптимизират се процесите по възлагане на обществените поръчки, като целият проектен цикъл по планирането, подготовката, организирането и провеждането на процедурите ще се осъществява от една структура -Дирекция „Обществени поръчки”.

Функциите, свързани с управлението на търговските дружества-лечебни заведения и тези, свързани с управлението на държавната собственост, се концентрират в една структура. Промените, свързани с реорганизиране на дейността и структурата на министерството, засягат във функционално отношение дирекциите „Бюджет и счетоводство”, „Административно обслужване”, „Планиране и управление на общественото здравеопазване”, „Лекарствена политика” и „Стратегическо планиране и управление на медицинските дейности”.
07.7.2010, zdrave.net

Tags: 

Comments are closed.