На вниманието на УС на БЛС и Председателя д-р Иван Маджаров: Отличието “Лекарите, на които вярваме” на в. “24 часа”

КОПИЕ: ЦКПЕ и председателя проф. Мая Аргирова

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Имам един въпрос към вас, а той е: Редно ли е нелекарски субекти да раздават отличия за лекарите, без да се допитват до съответните РЛК или Централата?

Имам предвид сертификата “Лекарите, на които варваме”, практикуван с явно рекламна цел, от в. “24 часа”. Някаква диплома връчва и Пенка Георгиева (кой ще ми каже какво ѝ е образованието?), самоназначилата се председателка на обявилата се за сбор от неидентифицирани пациентски организации (и кои са те?!) “Заедно с вас”. (Апропо, не мога да разбера защо я каним на нашия празник, след като преди време тя беше заявила писмено, че… оттегляла доверието си от БЛС (?!?).

Вярно, че в. “24 часа” е частно издание, съответно т. нар. “Заедно с вас” е НПО, и е трудно да им се бъркаме в работата, но въпросът име и етичен характер. Струва нередно и дори обидно за която и да е съсловна организация, най-малкото – лекарската, те да определят първенците ѝ. Вярно е, също, и това, че в медицината няма измерения; това не е състезание по лека атлетика, където лесно се определя победителят (има метър и хронометър, че дори и фотофиниш), но, все пак, колегията трябва да излъчва най-достойните си представители, защото само тя е наясно с професионалните и моралните им достойнства.

Отличия като “Лекарите, на които вярвам” имат и явна рекламна стойност за този, който го е получил (това е забранено от Етичния кодекс!), но нека да добавим тук и неприятното усещане за тези, които не са отличени (а те са болшинството!): излиза, че: на тях не им вярват ли?!

Никой не обича да се конфронтира с медии, но не е ли време да попитаме главния редактор на в. “24 часа” дали не му е неудобно да навлиза в своего рода чужда територия и да раздава оценки на хора, от чиято професия е твърде далеч?

Tags: , , ,

Comments are closed.