Среща на лекари – творци. Плиска. Дома на Кирилицата.

Присъствахме на едно вълнуващо творческо събитие на лекари!

Темата “С оптимизъм за България” бе спонтанно предложена от д-р Милен Чолаков няколко месеца по-рано на друго прекрасно събитие на лекари- художници и писатели в Пловдив.

Посетихме Базиликата на Плиска, с една лекция-подарък от историка Марина Персенг. Жена, която ни докосна и разтърси с вътрешната си сила, ерудиция и послания.

Домът на кирилицата, в който се състоя четенето, е един проект, роден от силата на мечтата на Карен Алексанян за възраждане на старото българска столица Плиска. Дворът е наситен с образи, символи и детайли, които пълнят душата!

И във всеки миг напомнят за силата на вярата. Хората, гости и участници, бяха историци, музикални дейци от областта, родолюбци, лекари-творци от различни места на България. Творбите. Това бяха филм по сценарий на проф. Златимир Коларов “Забрава” , посветен на д-р Стефан Черкезов, фотографската изложба “Парчета самота” на Проф. Росен Коларов, творби на лекари- писатели от Шумен и страната. Филмът “Забрава” е многопластов, въздействащ, провокиращ размисъл.

Различните гледни точки, автентичните разкази и музиката-съучастник не оставиха равнодушен в залата. За присъстващите гости беше шанс да го видят. След събитието двама студенти-медици от пети курс на практика повториха от свое име спора от филма между д-р Тотко Найденов и проф. Веселин Борисов за саможертвата. Има ли правилен отговор в различието от вътрешни убеждения?

Като естествено продължение на филма “Забрава” беше поканата към първия носител на отличието на БЛС на името на д-р Стефан Черкезов д-р Даниел Димитров от Варна, специализант по реанимация, работещ в кардио-реанимация на МБАЛ “Света Марина” Варна. Представен от професор Коларов, Д-р Димитров разказа за неговата мотивация да бъде медик и доброволец в спасителни операции като тази в пещерата Моджа в Турция. А по-рано в спасителните екипи в областта Хатай след опустошителното земетресение в Турция.

Един разказ за силна воля, мотивация и осъзната отдаденост. Но и завидна скромност. С посланието, че животът тече винаги напред и всеки ден трябва да се изпълва с доброта и оптимизъм.

Публиката като съучастник в четенето беше великолепна, отдадена, пъстра. От различни възрасти. Напълни и препълни малката зала на Дома на кирилицата.

Д-р Христина Димитрова, Варна

Tags: , , , , ,

Comments are closed.