За първи път в България бе направена имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД, направиха за първи път в България имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена.

Консултант на операцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша). Анестезиологът, който обезпечаваше импланта-ция беше д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болницата беше подсигуряващ за операцията.

Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лечение. Мъжът беше с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената – с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения.

Пейсмейкърите, които бяха имплантирани за първи път на български пациенти са на американската фирма „Medtronik“. Операцията е толкова нова за България, че тепърва предстои заплащането и по НЗОК. Първите такива имплантации станаха възможни, благодарение на любезното съдействие на Medtronik, ССКЕБ (Съсловно сдружение по кардиостимулации и елктрофизилогия в България) и ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД.

Пресцентър на УМБАЛ „Св. Анна“София АД

Tags: ,

Comments are closed.