Д-р Славяна Ушева стана почетен гражданин на Златоград

Младата надежда на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Славяна Ушева стана един от най-младите притежатели на титлата „ Почетен жител на Златоград“, похвалиха се от болницата. Заедно с д-р Петър Димитров, който също произхожда от родопския град, те бяха удостоени с титлата от кмета Мирослав Янчев заради това, че са прославили родното си място в чужбина.

Д-р Славяна Ушева е част от екипа на доц. Теофил Седлоев, който единствен в България провежда интраоперативно облъчване при ранен карцином на гърдата (ИОРТ), с което дава възможност на стотици жени да запазят гърдите си и да получат шанс за дефинитивно излекуване. Д-р Ушева беше специалистът, който представи миналата година резултатите от центъра за комплексно лечение на рак на гърдата в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ на Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting), в която се включиха повече от 23 държави с над 100 участници. На него българският хирург беше единственият представител за Югоизточна Европа. През миналата година д-р Ушева беше удостоена и с най-голямото отличие на БЛС – „Лекар на годината“ в престижната категория „Ти си нашето бъдеще“. Тя е асистент в Катедра по гастроентерология към МФ-МУ-София, Клиника по хирургия на УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ”. Завършила е НПМГ в София. През 2020 г. придобива научна и образователна степен “доктор” след успешно защитен дисертационен труд на тема: “Прогностично влияние на мултифокалността и мултицентричността при карцином на млечната жлеза”.

Година по-късно придобива специалност “Обща хирургия” след успешно положен държавен изпит за специалност. Д-р Ушева има множество специализации във водещи клиники в Германия (Берлин, Мюнхен, Бон) и Франция, където е специализирала при д-р Дарина Кръстинова – светило в реконструктивната и възстановителна хирургия.

Д-р Петър Димитров е в екипа британски хирурзи, които през февруари т.г. извършиха първата за страната трансплантация на матка. Донор стана сестрата на пациентката, а самата процедура бележи огромен пробив за хиляди британски жени, които иначе не биха могли да родят. Д-р Петър Димитров е анестезиолог. След приравнителните изпити, които е държал, за да може да бъде призната българската му диплома в Обединеното кралство, той се установява в Оксфорд и става консултант в болница „Чърчил“.

Tags: , , ,

Comments are closed.