БЛС ще предложи продължаващото медицинско обучение да стане задължително

Лекарският съюз ще предложи продължаващото медицинско обучение да стане задължително. Това каза проф. Милена Станева, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) по време на Шестия национален конгрес на съсловната организация. По думите ѝ продължаващото медицинско обучение е задължително в Австрия, Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Словения и Холандия. В България продължаващото медицинско обучение е доброволно, както е и в Кипър, Дания, Естония, Малта, Португалия, Испания, Швеция, Люксембург и Белгия. В Гърция, Латвия, Румъния, Норвегия, Литва и Хърватия продължаващото медицинско обучение е в двете форми, каза още тя.

Продължаващото обучение е хаос, на много места то е оставено в ръцете на фармацевтичните компании, което е срамно и недопустимо, каза акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София. Според наблюдението му, включително и на отлично организираните от фармацевтичните компании симпозиуми, 40-50% от българските лекари не ходят на тях. За продължаващото медицинско обучение трябва да има подкрепата на Министерството на здравеопазването и на политиците, каза още той.

Ако не го направим задължителен този процес, той отново ще се размие, допълни акад. Трайков. От страна на Медицинския университет по отношение на продължаващото медицинско обучение ще имате пълно съдействие, увери акад. Трайков. Ако продължаващото обучение не стане задължително и не носи съответните кредити, неговата посещаемост би била минимална, каза още акад. Трайков и допълни, че медицинските сестри също имат желание да посещават подобни форуми.

Начинът на акредитиране трябва ние да го предложим на законодателя, каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Предлагаме всички заедно – дружества по специалности, академични среди, асоциации на болници заедно да определим правилата, а ролята на обучението е на дружествата по специалности и университетите, каза още д-р Маджаров.

Tags: ,

Comments are closed.