596 млади лекари положиха Хипократова клетва

Абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към Медицински университет – София получиха дипломите си на тържествена церемония в НДК в присъствието на близките си.

От завършилите общо 596 млади лекари, 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. На церемонията присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова и заместник министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, деканите на факултети към МУ – София, представители на посолства и други официални гости.

Наградата „Златен Хипократ” за пълно отличие получиха д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Сертификатите им връчи лично ректорът на МУ – София, проф. д-р Бойчо Ланджов. Двете отличнички получиха и парични награди от Столичната лекарска колегия, учредени тази година за първи път за пълните отличници на Медицинския факултет.

Проф. д-р Бойчо Ланджов в приветствието си към абсолвентите им пожела: „Искрено се надявам Вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте етичните ценност и норми на поведение, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство. Медицинският университет – София е територия на духа и знанието, на общи принципи, споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от нашите предшественици. Следвайки традицията и чертаейки нови хоризонти пред висшето медицинско образование, вярвам, че сме Ви предали най-доброто и най-ценното, което човек може да научи в периода на своето професионално обучение.“

Той благодари на преподавателите, че са били неотлъчно до студентите и са запалили в тях искрата на хуманността, че са ги научили на тънкостите на медицинското знание и практика и че са пробудили в тях самосъзнанието и отговорността на лекарската професия.

Деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов подчерта, че България има нужда от знанията и уменията на младите лекари. „Преди шест години, след тежките кандидат-студентски изпити, вие направихте първите стъпки към вашата мечта в учебните зали, лабораториите и болниците на университета. Положихте много труд, учихте упорито латински термини и диагнози в безсънни нощи, когато времето не стига, а изпитът наближава. Докоснахте се до съдбата на болния човек, видяхте началото и края на живота, надникнахте в науката, преживяхте възходи, колебания и тревоги, и ето – вие успяхте – от днес вече сте лекари. От днес поемате върху себе си огромна отговорност – правото и задължението да лекувате и да съхранявате човешкия живот. Не спирайте да учите и да развивате своите професионални умения. Не спирайте да развивате своя интелект, духовност и човещина. Помнете, че ключът към успехите в нашето изкуство е работата в екип, а в основата на неговата устойчивост са компетентността и универсалните етични принципи – законност, честност, взаимно уважение, лоялност, толерантност”, заяви още проф. Буланов.

Tags: , ,

Comments are closed.