На вниманието на здравната комисия: Предложения за здравната стратегия

  1. Най-тежките проблеми, което неизбежно ще се задълбочават все повече, са демографските (намаляване и застаряване на населението и на персонала). Новозавършилите на държавна издръжка лекари да нямат право веднага да напускат страната, а първо да работят по разпределение, макар принципът на ЕС е “свободно движение на хора, стоки и идеи”; или да върнат парите. Относно м. с.: да се съкрати обучението им от прекомерните 4 години на 2,5 години, максимум 3, както беше преди.
  2. Частните болници в целия свят не генерират приходи от обществен ресурс (НЗОК), а работят само чрез свои застрахователни фондове или кеш. Само у нас вземат пари от двете места, затова и продължават да никнат като гъби. Министър Гайдарски и зам.-м-р Матей Матеев (Бог да го прости) бяха изработили Здравна карта, която да ги урегулира, но съдът я отхвърли.
  3. Най-строг контрол от страна на НЗОК; при явно нарушение и документни измами (мними болни и дейности) незабавно да къса договорните си отношения с ЛЗ-нарушител.

Преди 24 години НЗОК на зъболекаря Семерджиев започна с ок. 900 млн лв; днес са над 8 млрд при 2 млн по-малко население!

  1. Малките общински болници да се преустроят в болници или МЦ за долекуване и продължително лечение; те и без това сами ще се самозакрият поради липса на персонал; с 1-2 легла за спешни случаи и 10-тина – за долекуване.
  2. Няма как да има аптечни пунктове в малките градчета и по селата. Навремето ние, като селски лекари, имахме в Здравната служба аптечен шкаф, който зареждахме от аптеката-майка в града, продавахме лекарства на пациентите си и ѝ се отчитахме всяка седмица; държавата ни плащаше допълнително 30 лв месечно. Сега кметските наместници изпълняват рецептите на съответния ОПЛ, който ги посещава веднъж седмично по 2-3 часа. Може да се позволи на единствения смесен магазин в селото да продава ОТС-продукти (аналгетици и пр.). Идеята за автомат на село, чрез който бабичките да си купуват лекарства, е проста смешна.
  3. НЕПРЕМЕННО – да се предвиди обучение по здравна култура в училищата (имам и готов текст, издаден в брошурка; представих го на Кръгла маса в БЧК в присъствието на Илияна Йотова – получи пълно одобрение и от нея, и от Околийски). Обучението на децата от ранна възраст по здравословен начин на живот не струва нищо, а се отплаща богато.
  4. Медицината трябва да бъде холистична (цялостна): не само точна диагностика и правилно и ефективно лечение, но и превенция, и рехабилитация (възстановяване) след преболедуване.

По отношение на лекарите: възстановяване равнопоставеността на бялата и електронната рецепта; право на лекаря да закупува лекарства за себе си само след показване на лична карта за членство в БЛС; право на лекаря за достъпност, подобно на линейка – да влиза и паркира с автомобила си, обозначен с емлблемата (змия около чаша) навсякъде; предимство на лекаря при повикване на “Спешна помощ” за себе си или семейството си.

Tags: , ,

Comments are closed.