МУ – Пловдив посрещна изпълнителния директор на „Фулбрайт“ и изтъкнат преводач Анжела Родел

Медицински университет – Пловдив посрещна навръх 8. март изпълнителния директор на Българо американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и изтъкнат преводач Анжела Родел. Тя гостува по покана на зам.-ректора по международно сътрудничество и чуждестранни студенти проф. д-р Нешка Манчорова. Целта на срещата бе да се обсъдят възможностите за краткосрочен и дългосрочен научноизследователски обмен, финансиран от програмата, както и условията за стипендиантски програми.

Анжела Родел и Мария Костова – програмен координатор за стипендианти от България, благодариха за възможността за разширяване на сътрудничеството с уни- верситета. Преди месец, като американски стипендиант на програма „Фулбрайт“, от университета „Сейнт Джон“, Ню Йорк пристигна проф. Бласе Билак. Той ще бъде преподавател във Фармацевтичния факултет на МУ – Пловдив през целия летен семестър на академичната 2023-2024 година.

Гостите представиха условията за отпускане на сти- пендии в САЩ за магистърски и докторски програми, които дават шанс за извършване на съвместна изследователска работа с американски учени. Зам.-ректорът проф. Манчорова предложи провеждането на информационни кампании, на които да бъде представена детайлна информация пред академичния състав на университета за възможностите по програмата.

Анжела Родел, която е най-награждаваният английски преводач на съвременна българска литература в света и носител на Международната награда „Букър“ за превода на „Времеубежище“ от Георги Господинов, остави автограф в почетната книга на МУ.

Tags: 

Comments are closed.