На вниманието на Светия Синод: Благославяне на Националния ден на спасението

Ваше Светейшество,
Ваши Високопреосвещенства,

На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, 26-годишен лекар на с. Стрелец, Великотърновско, спасява 47 души от катастрофирал пламнал автобус и почива на следващия ден от изгарянията си.

От 2005 г., по наше предложение, подкрепено от МЗ, БЛС, БЧК, Съюза на учените в България, Съюза на българските медицински дружества, Ректорския съвет на Медицинските университети, Асоциацията на специалистите по здравни грижи, Съвета на областните болници, ВМА и др., датата на подвига на д-р Черкезов се отбелязва като Национален ден на спасението. Това става чрез ритуал, подобен на 2-юнския: 1-минутно мълчание точно в 12 ч от персонала на десетки лечебни заведения пред вратите им.

Издирили сме имената на 117 лекари и 12 медицински сестри, починали по време на работа (от тях – 80 хирурзи, акушер-гинеколози и ортопеди, непосредствено след извършени сложни операции или тежки нощни дежурства; останалите – заразени от болестите на свои пациенти или загинали при катастрофи с линейки на път към болни и пр. Има и множество полицаи, огнеборци, а също и обикновени граждани, загинали при спасяване на човешки живот (най-вече – удавили се при опит за спасяване на удавници в морето).

Всички тези достойни храбри наши българи заслужават своята 1 минута мълчание, за отдаване на почит към саможертвата им.

За случая е необходимо здравният министър да внесе в МС съответното Проекторешение за официализирането на 15 август като Национален ден на спасението, който – по Волята Божия – съвпада с Успение Богородично, Майката на нашия Спасител. Колегиумът на МЗ одобрява идеята, но държи и на Вашето мнение.

Моля за Вашия благослов на тази родолюбива идея. Ако тя бъде осъществена, България ще бъде единствената страна в света, която ще почита своите сънародници, загинали при спасяване на други хора.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.