Някога, някога

Който е учил медицина в славния ВМИ “Ив. П. Павлов” – Пловдив преди 40-50 години, сигурно ще си спомни…

Най-достолепният ни професор – Богоя Юруков, един от създателите на ВМИ – Пловдив, одновател и ръководител на цели 7 катедри в него, всеки вторник в 16,30 ч посещаваше прословутия ресторант-винарна Бумбарника, където вече го очаквахме десетки “павловци” – от най-малките първокурсници до стажант-лекарите. И там, на чаша вино, “чичо Боги” разговаряше с всички нас непринудено, колегиално – не, бащински, като с равни, не – като с негови собствени деца! – на всякакви теми: от медицински дори до външнополитически. (И когато говореше за тоталитарния режим в нацистка Германия с нейните концлагери, всички се досещахме, че става реч и за болшевишка Съветска Русия…).
 Има ли, има ли днес поне един наш професор, с подобно неповторимо човешко обаяние, с подобно бащинско отношение към студентите си?

Търсим го – с лампа, като Диоген.

Но в днешното задъхано консуматорско и меркантилизирано от псевдореформаторите ни време едва ли, едва ли ще го намерим…

Справка. Проф. Богоя Юруков (1903, Панагюрище – 1976), интернист и микробиолог, е завършил медицина в София (1926), но е специализирал в Хамбург, Букурещ, Балтимор, Париж, Франкфурт. Автор на над 220 научни публикации по вътрешна терапия, бактериология, инфекциозни, паразитни и тропически заболявания, епидемиология, хематология.

Tags: ,

Comments are closed.