40 години факултет по дентална медицина, 65 години МУ

В най-модерната аудитория на МУ – Пловдив – “Аула Магна” се проведе тържество по повод двойния юбилей. Ректорът доц. Георги Паскалев, Лекар на България, акцентира върху най-важните постижения на пловдивската медицинска Алма Матер. Но, подчерта той, “възрастта на човека, университетите и факултетите не се измерва само с календарните им години, а със знанието, което си натрупал и предал на другите, измерва се с добрите дела, които си извършил за тях. В продължение на цели 65 години МУ – Пловдив е територия на духа и знанието, бил е – и ще бъде! – източник на просвета и медицински интелект не само за България, а и за останалия свят.”

От създаването на МУ досега в него са обучени общо близо 48 000 специалисти, от които 13 266 лекари, 4 478 стоматолози, 150 – фармацевти, над 30 000 специалисти по здравни грижи. Чужденците с пловдивска диплома са 4 385. Защитени са над 530 дисертации. Днес тук се обучават 4100 студенти, от които 1200 чужденци от 16 националности, 1150 специализанти и 84 докторанти.

Ние пък припомнихме на присъстващите за неувяхващите емблеми на пловдивската медицина: нашите незабравими професори хирурзите Юрий Тошев, Лазар Хайдудов и Петър Дееничин, интернистите Антон Митов и Петър Миронов, педиатрите Иван Андреев и Иван Вапцаров, микробиологът Елисей Янев. И, разбира се – за легендарния Богоя Юруков, основал и ръководил цели 7 катедри!

Почетният знак на МУ – Пловдив получи бившият ректор проф. Панайот Солаков, кардиолог, който е и тазгодишният носител на Наградата “Проф. Константин Чилов.”

Поднасяме поздравленията на цялата ни редколегия и на пловдивското лекарско общество, на безспорно най-успешния ректор – неуморимия гръден хирург доц. Георги Паскалев, който построи новата сграда на ФДМ (подпомаган от всеотдайния и почтен проф. Петър Кавлаков, лицево-челюстен хирург) и Параклиса при Ректората, и в момента бързо строи новата Аудитория там; създаде и Факултета по фармация, и Факултета по обществено здраве, и Клуба на отличниците.

Честито и за много години, братя и сестри пловдивчани!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.