Чилийското чудо

Не знам как е с вас – но на 13 октомври аз станах рано сутринта и веднага пуснах радиото. В 6,30 ч. “Хоризонт” съобщи: изваден е първият от 33-мата миньори, затрупани в недрата на суровата планина в пустинята Атакама, дето я знаем само от кръстословиците!

И плаках като дете! От възторг – пред величието на Бога, пред непреходността на Човеколюбието, пред силата на Солидарността.

Каква беше тази сонда, която проби тези страшни 700 м? Каква беше и благословената капсула, изрисувана с цветовете на чилийското знаме, която измъкна хората, един по един, към Виделото? Коя Майка е раждала тези инженери и организатори? Защо не забелязах нито капчица умора у президента, който цели 24 часа, без дори да приседне, камо ли да придремне, лично чакаше своите сънародници, за да ги поздрави и прегърне първи, като истински Баща на Нацията?

И кога една подобна капсула ще измъкне нашето запупено (изразът е на Радичков) здравеопазване от дълбоката тъмна дупка, без струйка светлина и въздух, в която го набутаха престъпните ни пишман-реформатори: без остойностяване на медицинските дейности, без изградена информационна система (защото така се краде най-добре и незабелязано, нали?), с унищожена неотложна и разкапваща се спешна помощ, с разбягали се по пуста чужбина – немили, клети, недраги – наши добри колеги?

И откъде тази наглост у основния виновник Димитър Игнатов, та е отишъл на помпозния “конгрес” в Златни пясъци, организиран от другия гробокопач на БЛС – търговеца на мазут, и е умувал върху сега избухващите мини, които постави навремето с ортака си? Та нали през 2002 г. именно Кехайов го изигра, като подкрепи, заедно със своите тогава многобройни (купени, разбира се) привърженици нашето предложение за допълнение на чл. 39 от Устава, съгласно което се забранява на депутати да бъдат членове на УС на БЛС.

Какво правеше до тези провалили се бивши съсловни вождове и тогавашният зам.-министър на здравеопазването проф. Иван Миланов, та публично изръси и поредната си глупост за доплащането в болниците? 
Но тези хора не са чилийци…

Ние обаче оставаме тук, в Дупката, в която те ни набутаха и продължават да ни набутват все по-надълбоко… И трябва да продължим – в името на Децата ни, в името на Майка България.

Нашата “чилийска капсула” се казва Любов. Тя, само Тя ще ни измъкне от Дупката. Казано иначе – Човеколюбие. Та нали медицината се нарича “хуманна” – а не “бакалска”, в каквато я превърнаха баш-реформаторите?

Tags: , , , ,

Comments are closed.