Пръв молебен за здравето на лекарите

Пловдивският митрополит Николай прие нашето предложение (вж. бр. 9)  и отслужи – за първи път в България! – молебен за здравето на българските лекари, на самия Ден на св. Иван Рилски Чудотворец и Ден на българския лекар, 19 октомври. (В приветственото си слово владиката одобри този наш избор от преди 17 години и го определи като “мъдър, благороден и възвисяващ духа на лекарите”.) Той донесе и частицата от Светия кръст Господен, който се съхранява на Кръстова гора, и с него благослови колегите и техните пациенти. Освети и Параклис “Св. Георги” (започнат навремето от доц. Илия Баташки).

Трогателно бе да се види как Дядо Владика обикаля със светинята клиниките на най-голямата в България болница, придружаван от нейния изпълнителен директор доц. Карен Джамбазов, и докосва с кръста болните хора, а с ръка – главите им: какво озарение минаваше през техните лица – това несъмнено ще подпомогне лечебния процес!

Благодарим на Бога, че през 1994 г. ни озари с идеята за създаването на професионално-съсловния ни празник на Деня на най-великия ни светец и небесен покровител! Благодарим на колегите, задето възприеха инициативата и от сърце честват своя нов и истински празник! Благодарим на Негово Високопреосвещенство Николай, задето милостиво се съгласи да отслужи молебена! Благодарим и на медицинските сестри за техния благочестив труд и всеотдайни грижи, без които и най-добрият лекар не би успял в диагностично-лечебната си дейност.

Бог вече ви е благословил! За много години!

Tags: ,

Comments are closed.