XI Конгрес на СБМД

XI Конгрес на българските медицински дружества преизбра за свой председател доц. Тодор Попов, алерголог, член на редколегията на в. “Български лекар”. Бъдещ негов заместник на този пост след 2 години ще бъде доц. Васил Хаджидеков, образна диагностика. Зам.-председатели са проф. Божидар Попов, хигиена на храненето и проф. Радка Аргирова, вирусолог.

В същото време у нас остава горчивият привкус на неглижиране ролята и значението на лекарската академична общност. Вярно, на конгреса присъстваха председателят и главният секретар на БЛС, както и председателят на СУБ, но не и някой от МЗ. Българските професори получават най-ниските възнаграждения в ЕС. СБМД така и не беше включен в организирането на продължаващото обучение на лекарите, въпреки нееднократните обещания от предишните вождове на съсловната организация. Да не говорим за перманентните нагли измами на търговеца на мазут. Изглежда, на нашата държава не са й нужни интелект и знания. Тя поощрява само чалгата и силикона.

Тъжен факт е, че органът на СБМД “Съвременна медицина” спря да излиза! Така единствен негов печатен орган остана само в. “Български лекар”.

Надяваме се, най-после, СБМД да заеме достойното, полагащо му се най-достойно място в националната здравна политика. 

Ние ще му съдействаме, както винаги досега.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.