Парите за здраве – отново за здраве!

Депутатите от Бюджетната комисия откровено гласуваха на второ четене Законопроекта за държавния бюджет. Там се предвижда резервът на НЗОК (подчертаваме – това са парите, събирани за здраве!) да влезе във фискалния резерв на държавата…

Така, за кой ли път, на искането на осигуряващите се добросъвестни граждани и техните лекари относно парите им, събирани за здраве, да се харчат по предназначение – т. е. за здраве, се отговори с “Не!”

Не сме политици, нито държавници, за да разсъждаваме дали това е най-целесъобразното за поддържането на фиска, т.е. за запазване финансовата стабилност на държавата. Ние сме парламентарна република и щом така е решило НС, трябва да го приемем. Но дали е морално?!

Вечно жизнерадостният, безгрижен и оптимистично настроен финансов министър каза, че тези пари, събирани от залъка на българина за здравето му, ще бъдат превърнати в държавни ценни книжа (ДЦК). Т. е. щели да бъдат ползвани по-разумно и да носят по-висока доходност. До края на годината тези средства ще наближат 2 млн. ДЦК, видите ли, носели 6% лихва. Да, ама господинът забравя, че тези 6% се начисляват само при условие, че парите са депозирани поне за 10 години. Председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова, друг титан на икономическата и финансова мисъл, още по-бодрячески увери българския народ, че ако харчи парите, които е събирал от залъка си за здраве, щял да потъне в немотия.

А че ще боледува и ще умира по-често, това няма значение.

Лечебните заведения не са финансовите борси! Ние финансов министър ли си имаме или бездушен банков брокер? Няма ли кой да му обясни, че възвращаемостта на едни средства е най-висока в здравеопазването – защото оздравелите болни, както и предпазените от болести хора, изработват брутния вътрешен продукт чрез своето производство, данъци, вноски и пр.

Впрочем, кой от толкова нароилите се напоследък здравни мениджъри, ще изчисли и анализира – честно и почтено пред своя народ и своето съсловие – с колко е нараснала заболеваемостта и смъртността сред него? Да, подчертаваме – и съсловие! – защото и то боледува все по-често и по-тежко. (Вгледайте се във високата заболеваемост от онкологични заболявания сред лекарите и сестрите в Националния онкологичен център.)

Най-голяма възвращаемост на парите имат не лихвите (при това – измислени!), а влагането им в здравето и живота на хората! Нали хората уж са най-голямата ценност на една държава! Заявявали са го (почти) всички наши досегашни държавници. И здравеопазването винаги е било посочвано като приоритет във всички партийни предизборни програми.  

“Пароле, пароле, пароле” (“Думи, думи, думи”), пееше Далида.

Присвояването и отклоняването на парите, събирани за здраве, е безспорната им държавна приватизация.

Tags: , , ,

Comments are closed.