Прочетено, чуто

“НРД е опразнен от съдържание. На практика няма за какво да се преговаря с НЗОК.

Към Симеон Дянков се обръщаме с идеята да излезе от здравната система. Затова му пуснахме “Еднопосочен билет” на митинга.

Съжалявам, че министър Константинов не беше на митинга. Там бяха не 200, а над 1000 души. Дори и 5 колеги да имаше на площада, министърът бе длъжен да бъде при тях, а не да бяга във Варна и оттам да коментира протеста им.
Преди 10 години нямаше НЗОК и НРД, но и границите ни бяха затворени. Не може да се върне това положение.
Трябва да се отменят делегираните бюджети – те ограничават правата на пациентите. Нямаме и гаранции, че резервът на НЗОК ще се използва за здраве. Имаме болници, които поради закъснението от НЗОК не плащат заплати и осигуровки на персонала си. Това се случва заради Дянков. Много болници получават под 80% от заработеното.

Младите лекари вече тръгнаха навън и е трудно да ги задържим. В един момент ще се отвори ужасна дупка в здравеопазването.

Предстои финансова акробатика с парите за здраве, а те са 3 млрд и 5 млн лв. Проблемът е те да бъдат справедливо и рационално използвани.”

Д-р Цв. Райчинов,
Програма “Хоризонт”

“Бюджетът на Дянков за здравеопазването ще гръмне. Бюджетът на НЗОК в приходната част се формира от здравни вноски. За 2011 г. като приходна част той е направен за 6,6 млн души здравноосигурени. Ако приемем, че българските граждани са 7,5 млн души, това означава, че правещите бюджета приемат, че през 2011 г. здравнонеосигурени ще са само 900 хиляди души. Да, ама в момента те са 2 млн. Това означава, че в бюджета има заложен приход и съответно разход да постъпят средства от 1,1 млн души, които средства обаче няма да постъпят, защото тези хора няма да ги платят. С малко закръглене това са 240 лв на човек, т. е. в бюджета няма да влязат 240-250 млн лв. Ето я дупката, която още отсега е заложена в “далновидния” бюджет на Дянков.”

д-р Любомир Киров,
председател на НСОПЛБ

“Беше насрочено заседание преди 2-3 седмици, но депутатите не благоволиха да дойдат и то се провали. Нямаше я и шефката на Касата Нели Нешева.”

Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия

“Пълна мистерия цари около изчезването на 240 млн лв от парите за здраве”, разкри пред в. “168 часа” депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков.”

в. “168 часа”/3 декември

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.