Бездушието – гибелта на лекаря

Случаят “Маджунов” достатъчно нашумя, но няма скоро да заглъхне. Не отричаме, че този човек има 31-годишен стаж, с извършени хиляди сполучливи операции, но достигна, уви, и до своята “лъжичка катран”. Виновен или не толкова виновен, но името “Маджунов”, по всеобщо мнение на медиите, стана нарицателно на Бездушието.

Неколкократно сме коментирали, че нашето здравеопазване страда от 3 основни дефицита: Финанси, Квалифицирани кадри и Човеколюбие. Именно липсата на Човеколюбие преминава в бездушие, в безразличие спрямо съдбата и дори живота на хората, които са ти ги поверили в ръцете.

И най-висококвалифицираният, подготвен и опитен медик в миг престава да бъде Лекар, ако не проявява милосърдие и съпричастие към своята “свещена вещ” (“рес сакра”), както Хипократ оприличава Пациента.

Опомнете се, ако сами се уловите в бездушие. Нали – въпреки мизерното заплащане, обидите и мнителността от страна на обществото и медиите, Лекарят още не е умрял във вас? Иначе – защо поставяте пред името си онази вълшебна титла “д-р”?!

Comments are closed.