Децентрализатията на търговете дава възможност за по-добро лечение през тази година с 12% повече са средствата за лекарства за онкология, с 10% – за диализа

През тази година МЗ предприе децентрализиране на търга за скъпоструващи лекарства по Наредба 34. Целта на промяната е да се осигури по-бърз и гъвкав достъп на пациентите до тези медикаменти.

Част от тях – за редки заболяване, хормонална терапия при онкологични заболявания, както и за пациенти след трансплантация, се прехвърлиха към медикаментите за домашно лечение на здравната каса с финансов ресурс от над 40 млн. лв. Останалите лекарства за онкологични заболявания, както и тези за диализно лечение ще се набавят чрез търгове от лечебните заведения, в които се отпускат.

Те не могат да се прехвърлят към медикаментите за домашно лечение на здравната каса, защото повечето от тях се прилагат в болнични условия. Когато преминат към здравната каса, те могат да бъдат финансирани чрез клинични пътеки или ДСГ. Тези продукти в целия ЕС се прилагат и отпускат в болниците и се осигуряват чрез търгове, провеждани от съответните лечебни заведения. Прехвърлянето на тези медикаменти към здравната каса и калкулирането на разходите за тях в клиничните пътеки или ДСГ, обаче не може да стане изведнъж.

Затова през тази година средствата за медикаментите ще се осигуряват от МЗ, а търговете ще започнат да се правят от болниците. Така ще се даде възможност да се натрупа опит и да се види какви са проблемите при доставянето им, за да бъдат отстранени своевременно. За да не рефлектира това върху пациентите, МЗ през тази година има готовност също да осигурява медикаментите, където е необходимо. (Тоест ще бъдат осигурени медикаменти за пациентите, дори, ако има обжалвания и забавяния по проведените тръжни процедури на болниците.)

Tags: 

Comments are closed.