До Негово Светейшество Максим

Ваше Светейшество,
 Позволявам си да Ви предложа следните инициативи:

 
# Всяка година на Лазаровден в църквите в цялата страна да се отслужва молебен за здравето на българския народ. Така символично ще се свърже възкръсването на Лазар с излекуването на хората. Припомням Ви, че демографските ни показатели са най-лошите и тревожни в целия ЕС: за 2009 г. са починали 108 000 български граждани, а са се родили 81 000 деца (балансът е отрицателен, минус 3,5 на хиляда; намаляваме с 27 000 души!); огромна е смъртността от сърдечно-съдови заболявания – 71 000 души, и от ракови болести – 17 000. Един всеобщ Молебен за здраве би издигнал Вярата и Духа на нашия народ, ще привлече и повече хора да се черкуват на този свят ден.

# Всяка година на 19 октомври да се отслужва Молебен за здравето на българските лекари. За пръв път в България това бе сторено м. г. по наша молба от Н. Високопреосвещенство Николай Пловдивски.

# Всяка година на 14 август да се отслужва Панихида за българите, загинали при спасяване на човешки живот. Уведомявам Ви, че на 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и единствено той загива от тежките си изгаряния. По Божията воля този подвиг е извършен точно на Успение Богородично, Деня на Майката на Спасителя. Издирили сме имената на още 121 лекари и 12 медицински сестри, починали по време на работа; има и много други полицаи, огнеборци и обикновени хора, които са загинали при спасяване на човешки живот. От 2005 г., по наша инициатива, 15 август се отбелязва от медицинския персонал с 1-минутно мълчание, точно в 12 ч., в памет на нашия най-голям съсловен герой д-р Черкезов и другите колеги, загинали при изпълнение на служебния и човешкия си дълг. Ако приемете тази инициатива, за пръв път в света БПЦ ще отбележи техния подвиг с всеобща Панихида.

Tags: 

Comments are closed.